Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Chinezen bezoeken Villa Petit Paradis

Villa Petit Paradis in Meppel heeft bezoek gehad van een delegatie Chinezen. Onder hen de verkoopdirecteur van Education All en vijf van zijn klanten onder wie ook mensen vanuit de Chinese kinderopvang. Locatiemanager Elize Matter kijkt terug op een bijzonder bezoek.
China-Meppel.jpg
Wat het meeste in het oog sprong bij de delegatie Chinezen: de lage toiletten en buitenbedjes.

Chengke Zhang, de verkoopdirecteur van Education All, had met name interesse in de materialen en inrichting van de groepen. Om die reden bezocht de delegatie even later ook Heutink, de Nederlandse leverancier van educatieve materialen voor o.a. school en kinderopvang. De andere Chinezen hadden daarnaast veel interesse in bedrijfsvoering en activiteiten.

Kinderopvang in China

Kinderopvang ziet er in China heel anders uit dan in Nederland. Vaak bevinden kinderdagverblijven zich op scholen. Baby’s tref je er niet aan, sterker nog, Chinese kinderen gaan pas naar de opvang als ze drie jaar oud zijn. Tot die tijd ligt de zorg voor kinderen bij ouders en in de praktijk ook vaak bij grootouders. Particuliere kinderdagverblijven zoals wij die kennen bestaan wel, maar dan meestal gericht op immigranten uit Amerika of Europa. De Chinezen verwachten dat dit type opvanglocaties de komende jaren wel gaat groeien.

Activiteiten en materialen

In Meppel bezocht de delegatie eerst een school en daarna kindercentrum Villa Petit Paradis. Ze bekeken alle groepen (0-12 jaar). Wat hen opviel was het grote activiteiten- en materialenaanbod in combinatie met de lage beroepskracht-kindratio. Ook de buitenruimte viel erg in de smaak. Matter: ‘Ze waren ook verbaasd over het feit dat, naast deze kwaliteit, de bijbehorende tarieven maar een fractie hoger liggen ten opzichte van enkele andere aanbieders.’

Kindertoiletten

Qua inrichting roemden de Chinezen de warmte en huiselijkheid. Twee andere zaken sprongen ook meteen in het oog: de kindertoiletjes en buitenbedjes. Lage toiletten hadden de Chinezen nog nooit gezien. In China doen kinderen hun behoeften in een gat in de grond. Ook buitenbedjes waren hen helemaal vreemd. Buitenslapen is niet gebruikelijk in China, alleen al omdat de luchtkwaliteit in Chinese steden slecht is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.