Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Centra voor Jeugd en Gezin beter aansturen’

CJG

Gemeentes moeten hun Centra voor Jeugd en Gezin (CJG’s) duidelijker aansturen. Er is nu nog onvoldoende zicht op de resultaten van deze centra. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer die samen met 32 gemeentelijke rekenkamers het functioneren onderzocht van de centra in 42 gemeenten.

Methode onwenselijk
De Rekenkamer noemt het wenselijk dat de staatssecretaris van VWS in samenspraak met de Vereniging Nederlandse Gemeenten een methode ontwikkelt om de prestaties van CJG’s te meten en de kwaliteit van hun zorg te vergelijken. Het rapport is woensdag aangeboden aan de Tweede Kamer.

Laagdrempelig inlooppunt
In de jaren 2008-2012 heeft de rijksoverheid in totaal € 1,2 miljard besteed in de vorm van een ‘brede doeluitkering Centra voor Jeugd en Gezin’. Alle gemeenten in Nederland waren verplicht om een CJG te openen dat als ‘laagdrempelig inlooppunt’ bereikbaar is voor de plaatselijke bevolking. De centra zijn ook verantwoordelijk voor de coördinatie van de zorg in de betreffende gemeente tussen uiteenlopende instanties en hulpverleners. In het nieuwe stelsel van de zorg voor jeugd is – nog meer dan nu het geval is – een spilfunctie weggelegd voor het Centrum voor Jeugd en Gezin of een vergelijkbare gemeentelijke organisatie.

Bron: ANP/ De Algemene Rekenkamer
Foto: ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.