Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achterstanden kunnen beter voorspeld worden

Gaat achterstandsgeld wel naar de kinderen die daar het meeste behoefte aan hebben? Het Centraal Bureau voor de Statistiek is bezig met een onderzoek naar nieuwe indicatoren voor het onderwijsachterstandenbeleid. Hiermee moet beter voorspeld worden welke kinderen een risico lopen op achterstanden.
Doelgroepkinderen.jpg
Als een gezin in de schuldsanering zit

Dit meldt Sander dekker, staatssecretaris van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer. Begin 2017, als het CBS-onderzoek volledig is afgerond, wil de staatssecretaris kijken of de verdeling van onderwijsachterstandsgeld anders moet. Ook wil hij kijken of de gewichtenregeling voor scholen nog actueel is. Hoe hoger de gewichtenregeling voor een school, hoe meer geld er voor achterstandsbeleid er naar de school en de gemeente gaat.

Schuldsanering

Nu bepaalt het opleidingsniveau van ouders nog of een kind tot een doelgroepkind wordt gerekend of niet. Maar er zijn meer omgevingsfactoren die zoiets kunnen voorspellen. Bijvoorbeeld het land van herkomst van een kind, hoe lang een kind met zijn gezin in Nederland is en of het gezin in de schuldsanering zit. Dat laatste heeft een negatief effect op de gezinsstabiliteit en tast de leerprestaties van kinderen aan. Het CBS denkt dan ook dat er in de toekomst beduidend betere voorspellingen gedaan kunnen worden.

De 5 miljoen euro die in 2017 extra beschikbaar is voor het onderwijsachterstandenbeleid, gaat niet naar de 37 grootste gemeenten, maar naar de middelgrote en kleine gemeenten. Hoe wordt dit geld verdeeld? Bekijk hier wat jouw gemeente krijgt

Verdeling middelen na 2018

Begin januari 2017 rondt het CBS het onderzoek af. Staatssecretaris Dekker stuurt de rapportage eerst naar de Kamer en wil dan spreken over het inzetten van de CBS-indicatoren. Uiteindelijk moet bepaald worden welk effect dit heeft op de verdeling van achterstandsmiddelen aan gemeenten. Hiervoor wil Dekker ook regionale bijeenkomsten organiseren om hierover met het werkveld te gaan praten.

Lees zijn brief hier:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.