Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Catalpa biedt kinderopvang aan tijdens uitvaart

Rouw

Catalpa Kinderopvang (Estro Groep) is een samenwerking aangegaan met uitvaartbedrijf Vredehof in de regio Twente. Ervaren pedagogisch medewerkers van Catalpa vangen tijdens en rond de uitvaart kinderen op om zo de druk op familieleden, vrienden en andere aanwezigen te verlichten en kinderen meer steun te bieden. Als de samenwerking in Twente goed bevalt, wil Estro ook in andere regio’s samenwerking zoeken met uitvaartorganisaties.

Windlichtjes op de kist
De opvang is bedoeld voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar en kan plaatsvinden in het gebouw waar de uitvaart plaatsvindt of in de buurt. In een speciale training hebben 25 leidsters van Catalpa geleerd hoe ze om moeten gaan met rouw en andere reacties van kinderen. Ook kregen de pm’ers ideeën voor actviteiten zoals het knutselen van windlichtjes die op het graf kunnen worden gezet. Maar er is ook gesproken over geschikte boeken, tekenactiviteiten en spelletjes. De materialen zitten in een verrijdbare koffer en zijn op alle locaties van de uitvaartorganisatie te gebruiken.

Levenservaring is een vereiste
‘Bij het samenstellen van de medewerkers is rekening gehouden met (levens)ervaring en leeftijd’ zegt Monique Schumans namens de Estro Groep. ‘Kwalitief hoogwaardige opvang is zeker in dit geval van groot belang.’ De mogelijkheden zijn breed: opvang van alle kinderen van bezoekers gedurende de dienst of intensievere begeleiding van een klein groepje kinderen gedurende de hele dag. De uitvaartbegeleider inventariseert de wensen van ouders en heeft vervolgens contact met een pedagogisch medewerker die de opvang samen met minimaal één collega op zich neemt.

Kosten
Deze vorm van kinderopvang valt niet onder de wet Kinderopvang. De kosten bedragen 83 euro voor het eerste uur en 38 euro voor de uren daarop volgend. De kosten worden in rekening gebracht door de uitvaartorganisatie zodat ouders/verzorgers één contacpersoon hebben.

Kijk ook op vredehof.nl >>

Foto: ANP Photo

1 REACTIE

  1. De een zal het ’te’ commercieel vinden, de ander juist niet. Vakinhoudelijk vind ik het persoonlijk zeer bijzonder in positief opzicht. Ervaren PM’ers (dan wel talenten) scholen voor deze vorm van opvang. Petje af voor mensen die dit kunnen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.