Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Cao moet recht doen aan broos herstel’

Brancheorganisatie Kinderopvang wil de cao-onderhandelingen met de vakbonden graag hervatten, maar benadrukt wel dat het herstel in de branche nog broos is.
Cao onderhandelingen hervatten.jpg
Brancheorganisatie Kinderopvang onderschrijft het belang van een nieuwe cao voor de kinderopvang. - Foto: Fotolia

De werkgeversorganisatie en de drie vakbonden FNV, CNV en De Unie zijn na vier bijeenkomsten nog niet uit over de inhoud van de nieuwe cao kinderopvang. Het eindbod van de Brancheorganisatie, met onder andere een lichte salarisstijging voor pm’ers en ruimte voor een flexibele inzet van medewerkers, is door de vakbonden afgewezen.

Om tafel

Brancheorganisatie Kinderopvang heeft deze reactie teruggekoppeld naar haar leden. Zij stemden in om opnieuw om tafel te gaan om te kijken of er alsnog een akkoord kan komen. De branche zegt het belang van een cao voor de kinderopvang te onderschrijven.

Een loonsverhoging van 1,4 procent per 1 april 2016 en 1 procent per 1 juli 2017, meer flexibiliteit van pedagogisch medewerkers, geen verplichte stagevergoeding en een verbod op maatregelen zoals zelfroosteren. Vakbonden vinden dit eindbod te zuinig Lees meer

Werkgelegenheid

Maar de tijden zijn niet eenvoudig geweest voor ondernemers in de kinderopvang. Door de bezuinigingen van de overheid en de economische crisis daalde de werkgelegenheid met maar liefst een derde. Desondanks zijn de salarissen van pedagogisch medewerkers de afgelopen jaren gestegen en is de kwaliteit verbeterd. ‘Hoewel de vooruitzichten voor de kinderopvang voorzichtig positief zijn, is het herstel broos’, aldus de Brancheorganisatie. ‘Tegen deze achtergrond willen wij graag een cao afsluiten, maar wel één  die recht doet aan de huidige situatie.’

Cao Kinderopvang

De cao Kinderopvang is 31 december 2015 afgelopen. Voorlopig valt de kinderopvang terug op de oude cao. Een nieuwe cao zal met terugwerkende kracht ingaan vanaf 1 januari 2016.

Wil je meer weten over de cao kinderopvang? Bekijk het online dossier cao kinderopvang >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.