Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat zegt de cao over stagiairs op de groep?

In een week tijd kreeg vakbond FNV 65 meldingen binnen bij het meldpunt voor stagemisbruik in de kinderopvang. Niet altijd is duidelijk hoe stagiairs wel en niet mogen worden ingezet op de groep. Wat zegt de cao Kinderopvang?
kinderopvang kindontwikkeling
Fotolia

Vanwege het grote personeelstekort in de kinderopvang, is er naast gecertificeerde medewerkers ook behoefte aan stagiairs. Maar deze worden niet altijd ingezet volgens de bepalingen uit de cao Kinderopvang. Een praktijkbegeleider en examinator voor de pedagogische opleidingen van een landelijke onderwijsinstelling reageert: ‘De kinderopvang lijkt te draaien op studenten, die vanuit allerlei opleidingsniveaus worden ingezet. Soms zelfs zonder relevante werkervaring. De praktijkopleider die zelf ook op de groep staat, komt handen en voeten tekort. Studenten lijken de vaste krachten te vervangen.’

Cao Kinderopvang

Wat zegt de cao Kinderopvang 2018-2019 over de inzet van stagiairs? In de cao wordt onderscheid gemaakt tussen student-werknemers (mbo en hbo, met een leer-arbeidsovereenkomst) en overige studenten. Een student-werknemer is degene die in het kader van een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) of derde leerweg (ook wel OVO genoemd) binnen het mbo of in het kader van een duale leerroute binnen het hbo een opleiding volgt die kwalificerend is voor de functie van pedagogisch medewerker en met wie de werkgever een (leer)arbeidsovereenkomst heeft gesloten.

Leer-arbeidsovereenkomst

De werkgever en student gaan een leer-arbeidsovereenkomst aan voor ten minste 20 uur per week. Als de student enkel op de bso werkzaam is, geldt er een leer-arbeidsovereenkomst van minimaal 12 uur per week. ‘De werkgever kan aan de MBO-student een leer-arbeidsovereenkomst voor meer uren per week aanbieden in verband met (gedeeltelijke) compensatie voor de tijd die deze op het opleidingsinstituut of thuis aan de gevolgde opleiding besteedt.’ (Art. 9.6.1, 1c)

Hbo-studenten

De werkgever gaat met de student-werknemer die de duale leerroute volgt een (leer)arbeidsovereenkomst aan. Deze overeenkomst kan worden aangegaan voor de duur van de gevolgde opleiding en eindigt op de datum waarop de opleiding wordt beëindigd, maar uiterlijk vier jaar ná aanvang van de opleiding.

Op grond van de Regeling Wet kinderopvang geldt dat maximaal een deel, op dit moment een derde (33 procent), van het totaal minimaal aantal op een locatie in te zetten beroepskrachten mag bestaan uit pedagogisch medewerkers in ontwikkeling, student-werknemers en stagiairs. De 33 procentregeling geldt niet voor medewerkers die al gekwalificeerd zijn. Deze regel is voor de meeste organisaties goed uitvoerbaar, wanneer wordt uitgegaan van de formatie op week- of maandbasis. Als je totale formatieve inzet op een locatie bijvoorbeeld 90 uur is, mag de BBL’er voor maximaal 30 uur worden ingezet. Lees het premium-artikel over hoe deze regel in de praktijk soms leidt tot problemen op kleine locaties >>

Formatieve inzet

Studenten in opleiding tot pedagogisch medewerker die geen BBL, derde leerweg (OVO) of hbo-duale leerroute volgen, kunnen op basis van een arbeidsovereenkomst formatief worden ingezet in de volgende situaties:

  • Bij ziekte van een pedagogisch medewerker.
  • Tijdens schoolvakanties van de student.

Daarvoor gelden de volgende voorwaarden:

  • De student mag nooit alleen op de groep staan, behalve tijdens pauzes;
  • De mbo-student mag niet worden ingezet tijdens het eerste leerjaar;
  • De mbo-student kan uitsluitend worden ingezet op de eigen stagelocatie.

Toename BBL-studenten

Het radioprogramma Reporter Radio van NPO1 kwam met berichtgeving over de forse toename van het aantal ingestroomde leerlingen bij opleidingen voor de kinderopvang. Met name het aantal werkstudenten neemt fors toe. De Brancheorganisatie Kinderopvang maakte een overzicht van de instroom van BBL’ers door de jaren heen (bronnen: CBS, DUO, Prismant).

Totaal Bron
2008 1.553 CBS, Prismant
2009 2.476 CBS, Prismant
2010 3.376 CBS, Prismant
2011 3.358 CBS, Prismant
2012 1.684 CBS, Prismant
2013 734 CBS, Prismant
2014 341 CBS, Prismant
2015 304 CBS, Prismant
2016 474 CBS, Prismant
2016 465 DUO
2017 1.128 DUO
2018 2.319 DUO

 

Vakbond FNV heeft een meldpunt geopend voor leerlingen die een praktijkopleiding volgen in de kinderopvang of zorg, maar te weinig begeleiding krijgen en als een volledige werkkracht worden ingezet terwijl zij daartoe nog niet bevoegd zijn. Binnen een week tijd zijn er 65 meldingen vanuit de kinderopvang gekomen. Melden kan nog tot 25 november. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.