Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Campagne: voorkom verdrinking jonge kinderen

VeiligheidNL wil met de campagne 'Kopje onder gaat geluidloos en snel' aandacht vragen voor de verdrinkingsrisico's van met name jonge kinderen. Kinderen onder de vijf jaar lopen het meeste risico op een verdrinking, vooral kinderen van 1 en 2 jaar oud. En dat kan snel en ongemerkt gaan. Waar moet je op letten?
campagne-help-mee-om-verdrinking-jonge-kind-te-voorkomen
Campagnebeeld van VeiligheidNL.

Of je nu al lang en breed op de hoogte bent van waar je op met letten wanneer een kindje in de buurt is van water, of niet, voor alles geldt: veiligheid voorop. En dan is een kleine opfriscursus op z’n plaats, zeker nu het buiten erg warm is en er verkoeling wordt gezocht in of bij het water.

10 centimeter water

Kinderen kunnen snel en ongemerkt verdrinken, stelt VeiligheidNL op haar website. ‘Al in een laagje van 10 centimeter diep, zonder spartelen, huilen of schreeuwen. Veel ouders en (professionele) verzorgers weten niet dat kinderen zonder geluid verdrinken, en merken het niet op.’ Reden voor VeiligheidNL om in samenwerking met de Nationale Raad Zwemveiligheid voorlichting te ontwikkelen over dit risico en ouders/verzorgers hierop te wijzen door middel van de campagne ‘Kopje onder gaat geluidloos en snel’.

Driekwart jonger dan 5

Driekwart van de kinderen die verdrinken is 0 tot 5 jaar oud, blijkt uit onderzoek door kinderartsen van UMC Groningen en Amsterdam UMC. Het gebeurt vaak in en om huis, bijvoorbeeld in een opblaasbaar zwembadje, een vijver of in bad. Opvallend vaak waren de verzorgers op het moment van verdrinking even niet in de buurt van het kind. Maar ook in buitenwater (zoals een meer of sloot) komt het helaas regelmatig voor dat een kind verdrinkt of bijna verdrinkt.

4 regels

Voorkom verdrinking in het kinderdagverblijf of op de gastouderopvang met de ‘4 van veilig in en om het water’:

Als ik in de buurt ben van water (zoals een zwembadje, badkuip of vijver), dan…

  • 1. …zorg ik dat ik de kinderen altijd kan zien.
  • 2. …laat ik mij niet afleiden, bijvoorbeeld door mijn telefoon of boek.
  • 3. …blijf ik zo dichtbij de kinderen dat ik ze kan aanraken (als het jonger is dan 3 jaar).
  • 4. …loop ik nooit even weg bij de kinderen, ook niet als bijvoorbeeld de deurbel gaat.
Bron: veiligheid.nl

Meer weten of posters van de campagne ophangen op de kinderopvang? Klik dan hier of kijk op kinderveiligheid.nl >>

Het Nationaal Hitteplan is ingegaan. Hiermee waarschuwt het RIVM organisaties en mensen die werken in de zorg en kinderopvang voor de aanhoudende hitte. Op welke signalen moet je letten bij kinderen en welke maatregelen kun je treffen? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.