Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bso en basisscholen gaan weer open op 10 januari

De buitenschoolse opvang en basisscholen gaan weer open op maandag 10 januari. Het kabinet volgt daarmee het advies van het OMT op, dat oordeelde dat heropening verantwoord is. Ook kunnen kinderen en jongeren tot en met 17 jaar vanaf 11 januari weer buiten sporten tot 20.00 uur.

Het Outbreak Management Team (OMT) kwam maandag 3 januari bijeen om een advies op te stellen voor het kabinet, dat oordeelde dat heropening verantwoord kan. Het kabinet volgt dit advies, meldt demissionair onderwijsminister Arie Slob. Scholen gingen voor de kerstvakantie een week eerder dicht om de toename van het aantal coronabesmettingen af te remmen.

Maatregelen kinderopvangorganisatie of gastouder

Wel blijft er in de bso, kinderdagopvang en gastouderopvang sprake van aanvullende maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan, meldt de Rijksoverheid. In het protocol Kinderopvang staat welke maatregelen medewerkers en gastouders kunnen nemen. Bijvoorbeeld als het gaat om veiligheid en hygiëne. Het protocol voor de kinderopvang wordt regelmatig aangepast aan nieuwe ontwikkelingen of inzichten. Daarnaast heeft het RIVM een Generiek Kader kinderopvang ontwikkeld met voorstellen hoe kinderopvangorganisaties en scholen de verspreidingsrisico’s nog verder kunnen inperken.

Zelfde regels als voor vakantie

Voor de basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal onderwijs gelden dezelfde afspraken als voor de verlengde kerstvakantie. Het gaat om de volgende regels:

  • Leerlingen met een milde neusverkoudheid of andere coronaklachten moeten thuisblijven en zich (laten) testen.
  • Scholen hanteren looproutes in de gang, spreiden pauzes en proberen contacten tussen verschillende schoolklassen te vermijden. Ook komen leerlingen zoveel mogelijk zelf naar school.
  • Leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool en leerlingen van het voortgezet onderwijs dragen mondkapjes in de gang, net als het onderwijspersoneel.
  • Voor leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 in het primair onderwijs, alle leerlingen van het voortgezet onderwijs en al het onderwijspersoneel in de scholen geldt: twee keer per week thuis een preventieve zelftest doen, zo nodig met behulp van ouders of andere verzorgers. Als de test positief is, gaat de persoon en de rest van het gezin in quarantaine en laten zich testen in de GGD-teststraat. Als de test negatief is, kan de leerling of leraar naar school. Dit dringende test-advies geldt voor iedereen, dus ook voor gevaccineerden.
  • Daarnaast gelden in de scholen in het primair en voortgezet onderwijs nog steeds de basismaatregelen. Dat betekent: volwassenen houden onderling 1,5 meter afstand (ook leraren waar mogelijk), ouders blijven buiten de school en vergaderingen zijn online.

Noodopvang bso

Tot en met maandag 9 januari 2022 is de bso, net als scholen in het primair onderwijs, alleen open voor noodopvang aan kinderen van ouders met cruciale beroepen en kinderen in een kwetsbare positie.

Tegemoetkoming van de eigen bijdrage

Alle ouders die gebruikmaken van de bso en hun factuur tijdens de sluiting volledig door zijn blijven betalen, ontvangen voor de periode 21 december 2021 tot 10 januari 2022 een tegemoetkoming van de eigen bijdrage tot de maximum uurprijs. Dit geldt óók voor ouders die noodgedwongen gebruik moesten maken van de noodopvang. De tegemoetkoming is vergelijkbaar met de tegemoetkomingen van de vorige sluitingsperiodes.

Middelbare scholen open

Naast de buitenschoolse opvang en basisscholen gaan ook middelbare scholen en scholen voor speciaal (voortgezet) onderwijs weer open. Het hoger onderwijs blijft dicht; daar wordt online lesgegeven. Op 14 januari wordt bekeken of deze scholen ook open kunnen.

Zie voor meer informatie de website van Rijksoverheid. Klik hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.