Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Brief over wetswijziging kinderopvang onderweg

Wetswijziging

De komende maanden werkt het ministerie van Sociale Zaken aan verschillende wetswijzigingen in de Wet kinderopvang. Deze week ontvangen alle kinderdagverblijven een brief van het ministerie met daarin de belangrijkste wijzigingen: het vierogenprincipe vanaf juli, continue screening vanaf 1 maart en stam- en basisgroepregel vanaf 1 januari 2013.

Alle maatregelen moeten leiden tot veiligere kinderopvang. Het ministerie benadrukt, dat met deze maatregelen niet alle risico’s uitgesloten kunnen worden en dat alertheid bij iedereen in de kinderopvangsector van groot belang blijft.

Vierogenprincipe
Vanaf 1 juli 2013 inspecteert de GGD op het vierogenprincipe. Dit betekent dat er op ieder moment van de dag op het kinderdagverblijf een volwassene moet kunnen meekijken of -luisteren met een beroepskracht. De brief legt uit hoe je in samenwerking met de oudercommissie invulling moet geven aan het vierogenprincipe en of er wijzigingen noodzakelijk zijn.

Continue screening
Nog eerder komt de continue screening van alle medewerkers in de kinderopvang (dagopvang en bso) aan bod. Omdat een VOG slechts een momentopname is van of iemand strafbare feiten op zijn of haar naam heeft staan, heeft de overheid besloten medewerkers vanaf 1 maart continue te screenen. Blijkt er in het verleden of later in de toekomst toch een stafbaar feit te zijn gepleegd, dan gaat er via de gemeente en de GGD een signaal uit naar de eigenaar van de kinderopvangorganisatie.

VOG
De continue screening geldt niet voor stagiaires, uitzendkrachten en vrijwilligers. De bedoeling is dat dit vanaf 2016 wel kan. Tot die tijd moeten deze krachten om de twee jaar een nieuwe VOG aanvragen.

Extra opvang buiten de stamgroep
Sinds 1 januari van dit jaar zijn de regels voor het incidenteel of structureel afnemen van een extra dag(deel) in de opvang gewijzigd. Kinderen horen zowel in de dagopvang als in de bso een vaste stamgroep te hebben. Als een ouder extra opvang wil, mag een opvanglocatie alleen opvang op een andere groep organiseren als de ouders daar schriftelijke toestemming voor hebben gegeven. De GGD controleert hier op.

Bron: ministerie van Sociale Zaken
ANP Photo, Lex van Lieshout

11 REACTIES

  1. Hai Wendy,
    Volgens mij b;ijft de regel omtrent samenvoegen van stamgroepen hetzelfde. Schrijf het in je beleidsplan en het is akkoord.
    Het gaat om extra dagdelen die worden afgenomen. Dat het kind dan niet zomaar in een andere groep geplaatst mag worden, zonder schriftelijke toestemming.
    Wel weer een stukje bureaucratie erbij 🙁

  2. Lees alle reacties
  3. Het wordt inderdaad van kwaad tot erger; iedereen roept om minder regels en we krijgen er meer! Misschien moeten we om meer regels vragen en krijgen we er dan………….
    Het is momenteel veel belangrijker dat we de kinderopvang (weer) positief naar buiten brengen want ik ben in ieder geval geweldig trots op onze medewerkers van kinderdagverblijf Het Kleurrijk in Twello die elke dag met veel enthousiasme, passie en professionaliteit goede kinderopvang bieden. En natuurlijk zijn er altijd organisaties die het niet zo nauw nemen maar die kun je in het systeem van controle door de GGD aanpakken. Daar is het toch ook voor bedoeld!
    Laten we investeren in onze kinderen en toekomst door verstandige dingen te doen!
    John Aalbers uit Welsum

  4. regeren is reageren met maatregelen op incidenten. het leidt tot stapels documenten en kastvulling. en niet tot kwalitei, maar tot angst voor controle. Regelmatig zal handhaving gewoon niet mogelijk zijn. Straks wordt de ggd, die ook al in een krimp schiet, helemaal gek van al die klachten op de controle, die een bult geld kost.
    Hoezo bezuinigen?

  5. Het 4ogenprincipe is op zich niet slecht. Maar hoe zit het dan met gastouders? Daar ooit over nagedacht hoe deze vorm van opvang te controleren is waar een gastouder meestal alleen met de kinderen is? Daar zou eens onderzoek naar gedaan moeten worden om evt kindermisbruik uit te kunnen sluiten. Binnen een KDV is veel meer sociale controle, dunkt mij. Ook zonder het 4ogenbeleid.

  6. Helaas is dit niet het geval. ik heb hierover contact gehad met de branchevereniging. het dient echt (hoe vervelend het ook is) schriftelijk akkoord te worden verklaard door ouders wanneer kind incidenteel in een andere stamgroep wordt geplaatst. Tip die ik kreeg: laat ouders gewoon paraferen op de kindlijst wanneer zij incidenteel afnemen. Een email met bevestiging volstaat ook al. Het is echter wel weer een administratiev druk op medewerkers. Vergeten zij het, krijg je op dat moment een controle dan kun je weer gaan praten als Brugman. Enige vraag die ik nog heb: hoe zit dat dan met een ruiling waarbij je het kind niet kan opvangen in de stamgroep. Hierover wordt niets vermeld.

  7. Is het niet zo dat als een ouder incidenteel een extra dagdeel opvang wenst, er al impliciete toestemming is? Bij structurele extra opvang zie ik wel de toegevoegde (pedagogische) waarde van aansluiting op de vaste stamgroep, maar het komt nogal overbodig over.

  8. Ik ben het niet eens met deze regel als een ouder met spoed een plekje nodig heeft en het kan binnen de huidige regels qua kind ratio moet dit toch kunnen. DE GGD moet controleren op de gezondheid en veiligheid van kindereren en niet op extra dagen!!

  9. wat een rompslomp zeg… en weer een extra formuliertje erbij…ouders willen gewoon snel opvang regelen als ze omhoog zitten.. het blijft een land van de papieren tijger… om stapel van te worden.. moet je nagaan wat dat kost dat hier de GGD ook weer op moet controleren.. kan dat niet anders?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.