Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brancheorganisatie steunt Asscher met harmonisatiewet

Marianne Velsink
Brancheorganisatie Kinderopvang spreekt haar steun uit voor de inhoud van het wetsvoorstel harmonisatie van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Minister Asscher kreeg onlangs van de Raad van State kritische feedback op de wet. Maar de Brancheorganisatie Kinderopvang roemt de minister juist om het wetsvoorstel.
BK-harmonisatiewet.jpg
Niet iedereen begrijpt de kritiek van de Raad van State op het wetsvoorstel Harmonisatie. - Foto: ANP Photo

Allereerst zette de Raad van State vraagtekens bij de harmonisatie waarbij de regelgeving voor peuterspeelzalen volledig gelijk wordt getrokken aan die voor kinderdagverblijven. Terwijl kinderdagverblijven zich richten op kinderen van 0-4 jaar richten peuterspeelzalen zich op kinderen van 2-4 jaar. De Raad van State begrijpt dan ook niet de noodzaak van het gelijktrekken van kwaliteitseisen. Volgens de Raad van State zouden de twee opvangorganen andere doelen hebben: kinderopvang is er voor kinderen van werkende ouders, peuterspeelzalen is er om peuters zich spelend te laten ontwikkelen. Waarom deze vormen toch geharmoniseerd moeten worden, moet daarom beter gemotiveerd worden.

De Raad van State uitte meer kritiek op de wetsvoorstellen van minister Asscher. Ze willen ook een betere onderbouwing van het wetsvoorstel Innovatie en kwaliteit kinderopvang. Lees meer

Werkende ouders

Vanuit de branche klonken op social media al vraagtekens bij de inhoudelijke feedback van de Raad van State. De doelstelling van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk schuift al jaren dichter naar elkaar toe. Kinderen leren op kinderdagverblijven ook spelenderwijs. Verder klopt de aanname van de Raad van State dat werkende ouders alleen gebruikmaken van kinderopvang niet. Onderzoeksbureau Buitenhek toonde onlangs aan dat werkende ouders ook veelvuldig gebruikmaken van peuterspeelzaalwerk.

Gelijk speelveld

Brancheorganisatie Kinderopvang verwacht dat de harmonisatie voor meer eenduidigheid in regelgeving, gelijke kwaliteitseisen voor alle voorzieningen en een gelijkwaardig financieringssysteem zorgt. De harmonisatie zorgt volgens de Brancheorganisatie voor een gelijk speelveld dat er nu niet is. Daarnaast voorkomt het de ongewenste versnippering van voorzieningen voor jonge kinderen. ‘De Brancheorganisatie schaart zich unaniem achter het uitgangspunt van het ministerie voor keuzevrijheid en werkt hierin graag samen met ouders, gemeenten en onderwijs.’

Groter bereik

De harmonisatie van peuterspeelzaallocaties kan ook een aanloop zijn naar een groter bereik onder peuters. De Brancheorganisatie signaleerde dat ongeveer 40.000 peuters (20 procent) niet naar een peutervoorziening gaan. De organisatie is hierover in gesprek met de ministeries van Onderwijs en Sociale Zaken om kinderopvang nog toegankelijker te maken voor alle kinderen.

Lees meer op de website van de Brancheorganisatie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.