Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Brancheorganisatie komt met alternatieven ‘opvang aan huis’

Nu gastouderopvang aan huis uit de kinderopvangregeling dreigt te verdwijnen, komt de Brancheorganisatie Kinderopvang met twee alternatieven: een actievere rol voor vraagouders of werken met dienstencheques. De Brancheorganisatie hoopt dat gastouderopvang aan huis in deze vorm wél mag blijven bestaan van de commissie Dienstverlening aan huis.
Brancheorganisatie komt met alternatieven ‘opvang aan huis’
Foto: ANP

De commissie Dienstverlening aan huis heeft kritiek op de slechte rechtspositie van gastouders aan huis. Mochten de regels veranderen, dan krijgen werknemers dezelfde rechten. Gastouders hebben dan bijvoorbeeld recht op twee jaar doorbetaling bij ziekte.

Volgens de commissie, die onder leiding van Ella Kalsbeek onderzoek deed naar de regeling, vallen gastouders aan huis ten onrechte onder de regeling. Lees hier waarom zij dat vindt.

UWV

Het eerste alternatief kan volgens de Brancheorganisatie zijn dat de ouder zich aan het begin van het jaar bij de Belastingdienst en het UWV meldt. Daar geeft de ouder een schatting op hoeveel de gastouder dat jaar zal werken en wat het verwachtte loon is. De ouder houdt de verantwoordelijkheid voor zes weken doorbetaling van loon bij ziekte (zoals in de huidige regeling).

Ziek

Indien een gastouder ziek blijft, neemt het UWV de betalingsverplichting over. Aan het eind van het jaar meldt de ouder zich weer en geeft deze de daadwerkelijke cijfers door. De bijbehorende premie wordt dan, verspreid over het jaar, betaald. Door de eerste melding is een gastouder bij het UWV bekend. Mocht deze stoppen met werken of ziek worden, dan hoeft de gastouder niet tot het eind van het jaar op een uitkering te wachten.

Dienstencheque

De tweede optie is te vergelijken met de regeling in België. Dit is de ‘dienstencheque’. Via dit systeem kunnen ouders een betaalmiddel bij de overheid kopen. Werknemers kunnen hun salaris dan bij de overheid innen. Daarnaast is de werknemer via de overheid verzekerd. De overheid zal daarnaast de verantwoordelijkheid moeten nemen voor de uitbreiding van de taken van het UWV.

Kosten

De kosten voor de ouders zullen via deze regeling wel hoger worden, omdat zij als werkgever ook premies moeten betalen. Deze kostenverhoging zou volgens de Brancheorganisatie kunnen worden gecompenseerd door een verhoging van het maximum uurtarief voor de gastouders aan huis in de kinderopvangtoeslag.

Bekijk hieronder het Position Paper van de Brancheorganisatie:

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dwz dat ik ook de belasting geld uitspaar omdat ik ook vaker savonds werk. Maar zelf weer voor onkosten kom te staan en onregelmaat voor mijn dochter. Vindt het jammer. 2 oudergezinnen of 2 kindergezinnen meer rechten hebben. Ik ben alleen verdiener. En met 1 kind savonds werken niet makkelijk maakt voor haar regelmaat. Dan zou je zeggen ga overdag werken. Maar dan zou ik minder verdienen en mijn dochter minder zien. Toch zou prettig zijn. Zeker voor alleenstaande om meer flexibiliteit te hebben en meer rechten. Ik heb geen man die ef op haar past als ik f wil sporten of f suiker wil halen of savonds ga werken. Vindt echt heel jammer dat de uren toeslag waar ikrecht op heb niet kan gebruiken ivm savonds werken en de eis dat een gastouder maar voor 5 euro per kind vergoed wordt. Zou bijna denken een tweede te nemen dan heb ik recht op wat hulp in huis en een kleine vrijheid om mijn beroep uit te kunnen oefenen.

  3. Ik zou als alleenstaande moeder het geweldig vinden als ik voor 1 kind ook een gastoudervergoeding zou kunnen krijgen. Ik werk onregelmatig. Dwz 1 week doordeweeks overdag gaat ze naar de dagopvang ongeveer 3 dagen. 1 week werk ik het weekend overdag en vaan 1 a 2 dagen doordeweek bij dagopvang en het weekend is ze bij oma. De andere 2 weken werk ik dus voornamelijk savonds. En is mijn dochter veel bij oma. Dat is niet altijd makkelijk ivm de reisafstand die niet vergoed wordt maar wel omgerekend zulk 100 euro in de maand kost en veel open neer gesjouw. Het liefs zou ik een gastouder aan huis vergoed kunnen krijgen. Zodat er meer rust en regelmaat voor haar is. Ik vindt het dan ook erg jammer dat je dan meteen een flinke eige bijdrage per uur moet gaan betalen. Als ik 2 kinderen had gehad dan had mijn dochter het beter kunnen hebben. Vindt ik erg omslachtig.

  4. De locatie van opvang (thuis bij ouders ipv bij gastouder in huis) leidt tot discriminatie inzake wel of geen Kinderopvangtoeslag? Me dunkt dat dit juridisch onhaalbaar is. Als er een LRK-registratie is, is er recht op toeslag, welk contract van arbeidsvorm er ook is. Er zijn veel gastouders die niet ‘in dienst’ (want dat is de Regeling dienstverlening) zijn, dus ik zie het verband tussen Opvangtoeslag en vorm van contractering vd gastouder niet…

  5. Er zou 1 basisvergoeding moeten komen voor alle soorten kinderopvang- gebruikers. Ouders ”en gastouders worden nu gediscrimnieerd op basis van hun keuze voor kinderopvang. Minder vergoeding, geen recht op teoslag als je zelf gastouder bent en gebruik wilt maken van een andere gastouder, kortom discriminatie van een groep werkende, belastingbetalende nederlanders en dan wel de overheidsvergoeding voor het nannyvolk met de hogere inkomens verder willen spekken, ongehoord!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.