Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Brancheorganisatie: ‘Kabinet ziet kinderopvang als kostenpost’

Brancheorganisatie: ‘Kabinet ziet kinderopvang als kostenpost’

De brancheorganisatie Kinderopvang vindt dat het kabinet de kinderopvang vooral als een kostenpost ziet, die verband houdt met de arbeidsmarkt. De ondernemers in de kinderopvang krijgen het zwaar, stelt de organisatie in een reactie op de bezuinigingen.

‘Er wordt voorbij gegaan aan het feit dat investeren in de kinderopvang ook investeren in de ontwikkeling van de burgers van morgen is,’ aldus de brancheorganisatie. Ouders worden in 2012 onder meer geconfronteerd met een lage kinderopvangtoeslag, de koppeling van de kinderopvangtoeslag aan het aantal werkuren en het invoeren van een vaste eigen bijdrage. Met name vrouwen zullen hierdoor ander keuzes gaan maken en dat heeft een direct effect op de arbeidsmarktparticipatie, meent de organisatie.

Vraag
Gevolg is de teruglopende vraag naar kinderopvang. Uit een enquête onder ondernemers in de kinderopvang blijkt dat 45 procent al de eerste signalen krijgt van ouders die minder dagdelen afnemen. Voor de buitenschoolse opvang gaat het om 54 procent en in de gastouderopvang wordt gesproken over 43 procent.

Welvaart
De kortingen op kinderopvangsubsidies leiden tot een verlaging van de arbeidsparticipatie van vrouwen en daarmee tot een daling van de totale welvaart, zo stelt de brancheorganisatie. ‘Gericht investeren in de kinderopvang heeft positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen, leidt tot meer productie, betere inkomens en daardoor hogere maatschappelijke baten.’

Gunning
Ook reageert de brancheorganisatie op de aanbevelingen van de Commissie Gunning na de ernstige zedenzaak in Amsterdam. De commissie introduceert het principe van ‘vier ogen’: geen medewerkers meer alleen op een groep, ook niet in de drie ‘niet aaneengesloten uren’ waarvoor nu een uitzondering geldt. Vanuit de branche is er begrip voor dit punt, maar ook het besef dat het ook financieel mogelijk moet zijn. ‘De ondernemers in de kinderopvang staan dus voor zware afwegingen rond het totaalpakket dat zij gaan bieden.

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Vergeet vooral niet dat ‘vier ogen’ er ook op scholen, vereningingen, speeltuinen en speeltereinen toe te passen. Daar gebeuren veel zedenzaken die als losstaande zaken over ons heen komen. Dat maakt de ernst niet minder.
  En het is zo dat de meeste pedagogische medewerkers prima beroepskrachten zijn. Met hart voor hun toevertrouwde kinderen!
  100 % garantie voor de veiligheid van onze kinderen bestaat helaas niet.
  Maar we kunnen er wel naar streven met z’n allen.

 3. Even over de vier ogen:

  Een kindercentrum HOEFT geen gebruik te maken van de drie ‘niet aaneengesloten uren’ uitzondering – het MAG.
  Laten we niet vergeten dat een PM-er uit het niets een herseninfarct oid kan krijgen – vervolgens schuimbekkend ligt te spartelen tussen de kleuters (met uitgestoken hand mompelend ‘aaachterwaaaaacht’) kleuters die vervolgens de straat oplopen of elkaar met scharen te lijf gaan (vul rampscenario naar keuze in).
  Wat zeg je dan tegen de ouders? Dat het financieel lastig in te passen was?
  Kom op zeg!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.