Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BoekStart wil ook baby’s laten “lezen”

Veel ouders en opvoeders denken niet meteen aan voorlezen als activiteit voor hun baby. Toch leren baby's veel van kinderboekjes en voorgelezen worden. BoekStart, een initiatief van Stichting Lezen en de Sector Instituut Openbare Bibliotheken, richt zich juist op de jongste doelgroep en heeft in allerlei bibliotheken in Nederland babyhoekjes ingericht om voorlezen te bevorderen.
BoekStart wil ook baby's laten
Foto: ANP

Momenteel loopt er een onderzoek naarde taalvaardigheid van heel jonge kinderen. Annette Heideman, communicatieadviseur bij Stichting Lezen, vertelt erover op de website Nationale Onderwijsgids.nl. ‘Twee groepen worden onderzocht: één groep wordt al vanaf de geboorte voorgelezen en de andere pas vanaf de peuterleeftijd. Gebleken is dat kinderen die al vanaf hun geboorte zijn voorgelezen op 4-jarige leeftijd een grotere woordenschat hebben.’

Voorleesactiviteiten

Des te meer reden om ook al met de kleintjes kinderboekjes door te bladeren. Het project BoekStart probeert vooral ouders hiervan te overtuigen. Dat gebeurt door in plaatselijke bibliotheken voorleesactiviteiten te organiseren voor baby’s en peuters en speciale voorleeshoekjes voor de kleintjes in te richten waarvan ouders gebruik kunnen maken.

Sabbelen

Voorlezen voor de kleintjes draait niet alleen om woordenschat maar vooral om interactie tussen de voorlezer en het kind. De ervaring bij BoekStart is dat kleintjes in het begin vaak nog op de boekjes sabbelen of ze op de grond gooien, maar na verloop van tijd af en toe een bladzijde omdraaien. Zo begrijpen ze het fenomeen lezen al nog voor ze een letter kunnen lezen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.