Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boek van de maand: De kleine houten robot en de boomstam prinses

Een avontuurlijk sprookje, rijk van taal met tot de verbeelding sprekende illustraties. Dat zegt de jury van de Sardes-Leespluim over het kinderboek ‘De kleine houten robot en de boomstam prinses’. Dit boek krijgt de Leespluim van de maand september.
boek-van-de-maand-de-kleine-houten-robot-en-de-boomstam-prinses

Een spannend, verrassend en ontroerend verhaal over doorzettingsvermogen, vriendschap en zorgen voor elkaar. Rijk van taal, met tot de verbeelding sprekende illustraties die doen denken aan illustraties uit Russische sprookjes. Dat zegt de jury over het boek ‘De kleine houten robot en de boomstam prinses’, dat de Sardes-Leespluim van september krijgt.

Het verhaal

Op de boekcover staat: “De koning en koningin krijgen twee kinderen: een kleine houten robot van de uitvinder en een betoverde boomstam prinses van de heks. Elke nacht verandert de prinses weer in een gewone boomstam. Ze kan alleen gewekt worden met de toverspreuk “Ontwaak, kleine boomstam, ontwaak”. De twee zijn onafscheidelijk tot de slapende boomstam prinses per ongeluk wordt meegenomen. Haar broer gaat op zoek om haar veilig terug thuis te brengen. Samen beleven ze heel wat wonderlijke avonturen.

En in het juryrapport: ‘Onder een nachtelijke sterrenhemel zien we ze lopen: de kleine houten robot en de boomstam prinses. Ze lopen hand in hand, met een glimlach op hun gezicht, door een bos waar alles wat ‘houterig’ en geheimzinnig lijkt. De paddenstoelen, de sleutel om de tak, het spookje achter de boom, het elfje zonder gezicht, de jager met het geweer, de boeken op de rots, de bijl tegen een gesloten kist en een kasteel, bergen en torens op de achtergrond. Het is meteen duidelijk: dit wordt een avontuurlijk sprookje.’

Avonturen

Dit verhaal komt goed tot zijn recht komt als het voorgelezen wordt in de groep. ‘Kinderen kunnen de avonturen gaan verzinnen die de prins en de prinses onderweg beleven en die in het boek slechts kort verbeeld en benoemd zijn. Waar kwam de sleutel van de reus vandaan? Wie is de oude vrouw in de fles? Waar maakten de jagers ruzie over? Allemaal inspiratie voor nieuwe sprookjesverhalen met de kleine houten robot en de boomstam prinses als hoofdpersonen.’

Bekijk het juryrapport >>

Activiteiten

Op zoek naar nog meer inspiratie voor bij dit verhaal? Bekijk dan de activiteiten, ontwikkeld door Esther Hoonhoud van Sardes. Praat bijvoorbeeld over het onderwerp gereedschap, of ga samen aan de slag om een robot te bouwen.

Boekgegevens

boek-van-de-maand-de-kleine-houten-robot-en-de-boomstam-prinses

De kleine houten robot en de boomstam prinses
Auteur: Tom Gauld
Vertaling: Tjibbe Veldkamp
Uitgever: Uitgeverij Lannoo
Vanaf ca. 5 jaar

 

 

 

 

In ‘Een zee van liefde’ heeft Pinguïn een groot geheim: hij is verliefd op Beer. Pinguïn voelt de liefde in zich, als een storm die door zijn lijf raast. Maar Beer is niet verliefd… ‘Een zee van liefde’ kreeg de Sardes-Leespluim van de maand augustus. Bekijk ook de activiteiten bij het boek. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.