Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wendeline van Luijk

Om in 2010 alle gastouders op locatie door de GGD te laten controleren worden een groot aantal van kinderdagverblijven en naschoolse opvang dit jaar niet gecontroleerd. De GGD’s hadden vorig jaar al besloten dat kindercentra die vorig jaar op zogenoemde ‘kernelementen’ voldoende scoorden dit jaar niet meer geïnspecteerd worden. Dat betreft zeker een derde van alle kindercentra in Nederland, werd mij verteld.

Maar daarbij ging men er nog vanuit dat er dit jaar niet meer 20.0000 gastouders gecontroleerd moesten worden. Nu blijkt dat dat er al tenminste 36.000 gastouders zijn ingeschreven en heeft Dijksma laten onderzoeken dat het er uiteindelijk waarschijnlijk zo’n 50.000 tot 60.000 zullen zijn. Gemeenten moeten dus opeens ruim 2,5 keer zoveel gastouders op locatie gaan controleren!! Iedereen kan wel nagaan dat dit betekent dat de inspecties van kinderdagverblijven nog verder terug geschroefd worden.

Kernelementen zijn overigens wat voor de GGD van belang wordt geacht als het gaat om de veiligheid van de kinderen. Andere aspecten van een GGD-inspectie worden sowieso dit jaar niet meer gedaan. Ouders die weten hoeveel er in een jaar kan veranderen op een kinderdagverblijf, beseffen dat de overheid hier een groot risico neemt. De zekerheid dat de overheid ook meekijkt als het om de veiligheid van je kinderen gaat, is overboord gegooid.

Ik was wel een beetje geschokt om te lezen dat 65 procent van de kindcentra in 2009 een onvoldoende hebben gescoord op de ‘kernelementen’ van de GGD. Nier veilig genoeg dus. Jammer dat ik dat in geen enkele krant heb mogen lezen. Dat roept wat mij betreft wel een vraag op hoe veilig kinderdagverblijven eigenlijk zijn. En ik begrijp nu dat er ook een flink prijskaartje hangt aan het plan van Dijksma om alle gastouders op locatie te laten controleren. Een GGD-inspectie kost 460 euro. Als er straks 50.000-60.000 gastouders op locatie gecontroleerd gaan worden, kost dat de gemeenschap dus minstens 23 miljoen euro! En dat terwijl de meeste ouders helemaal niet op zo’n GGD-inspectie zitten te wachten want de gastouderbureaus komen sowieso al 2 keer per jaar controleren!!

Voor gastouderbureaus zoals Flexmoeders.nl en Mr. Nosey geldt dat wij in 2010 op een volledige inspectie kunnen rekenen, omdat deze uitgangspunt is voor het al dan niet omzetten van hun voorlopige inschrijving naar een definitieve inschrijving in het Landelijk Register kinderopvang. Tevens zijn er voor GOB’s nieuwe eisen waaraan voldaan moet worden, zodat een volledige inspectie van alle bureaus noodzakelijk is. Daar ben ik wel erg blij mee. Ik hoop dat deze inspectie ervoor gaat zorgen dat de malafide clubs van de markt worden geweerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.