Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weblog Laura Minderhoud – Kom op….naar buiten!

De buitenruimte van menige kinderopvang is praktisch bestraat of voorzien van enkele vaste speelobjecten zoals een wipwap, zandbak en een glijbaan. Geld, menskracht, energie en ideeën ontbreken vaak om de buitenruimte een wat meer natuurlijke of aantrekkelijke uitstraling te geven. Toch hoeft dat geen reden te zijn om niet met de kinderen de natuur op te zoeken!
Weblog Laura Minderhoud - Kom op….naar buiten!

Wat hebben we een prachtig voorjaarsweer (gehad) waarin de natuur zich in geuren en kleuren kon ontwikkelen en er volop buiten gespeeld kon worden. Het valt op dat in een kinderopvang met een versteende buitenruimte minder voeling is met de weers- en natuurveranderingen door het jaar heen in vergelijking met een kinderopvang met een natuurrijke buitenruimte. Het lijkt er minder te leven

Toch hoeft dat niet: vaak is er in de buurt van de opvanglocatie wel een parkje of een ruime groenstrook te vinden waar kinderen heerlijk kunnen spelen. ‘Kom op, we gaan lekker naar buiten!’ De wandeling ernaartoe is vaak al de moeite waard en een hele belevenis.

‘Ons’ parkje was eerst meer een hondenuitlaatplek dan een park. Na contact met de gemeente is er een omheinde ruimte gekomen voor de honden met opruimzakjes en prullenbakken. De nieuw geplaatste banken nodigen nu ook ouderen uit om lekker buiten te zijn en onze kinderen rennen er naar hartenlust rond!


‘De buitenlucht en de groene, ruime mogelijkheden van het park heeft ze letterlijk ruimte gegeven’


Hebben de kinderen op een groot, maar leeg grasveld wat stimulans nodig? Een eenvoudig spelletjescircuit is dan leuk om te maken. Hiervoor kan je wat materialen meenemen. En zonder materialen is het ganzenvolgspel altijd wel te spelen: loop langs een boom, rond een bank en achter de struiken, als gansjes achter elkaar. Een wat ouder kind kan voorop lopen of de pedagogisch medewerker. Natuurlijk kunnen de gansjes geluiden maken, ganzenpasjes of danspasjes nadoen of een stukje achteruit lopen. Veel pret en… de kinderen bewegen als vanzelf, hun woordenschat wordt vergroot en nieuwe begrippen worden met hoofd en lijf geleerd en begrepen.

Eenmaal terug bij de opvanglocatie lijkt het wel of alle kinderen weer wat nieuwe energie hebben of juist lekker tevreden en moe zijn. De buitenlucht en de groene, ruime mogelijkheden van het park heeft ze letterlijk ruimte gegeven en heeft de beleving van de buitenwereld weer een extra dimensie gegeven.

Zo kunnen kinderen, zelfs bij het ontbreken van een eigen groene buitenruimte op de kinderopvang, op jonge leeftijd al lekker leren en genieten van het buitenspelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.