Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reinoud Kroese – Journalistiek broddelwerk

Reinoud Kroese - Journalistiek broddelwerk

 

Ook zo genoten dit weekend van radio en TV? Men neme een private equity club in de kinderopvangsector. Gooi daarover het sausje van lekker geld verdienen. Lekker voor de beeldvorming. Zakkenvullers zijn het: allemaal. Vraag een paar ‘experts’ naar de geboden kwaliteit. Conclusies: die club valt binnenkort om, de kwaliteit is erbarmelijk en die vestigingen moeten meteen dicht.

De gemeente Amsterdam volgt advies van de toezichthouder echter niet op. Hebben Argos, Nieuwsuur en de ‘deskundigen’ de inspectierapporten wel goed gelezen? Snappen die de rammelende regelgeving en recente rechterlijke uitspraken? Natuurlijk niet, waarom zou je?

Waarom heeft de toezichthouder niet in de uitzending gereageerd? Als de situatie immers zo ernstig zou zijn als iedereen roept, dan had de GGD een bevel kunnen en moeten uitvaardigen. Dan waren die vestigingen meteen gesloten. Dat heeft de GGD niet gedaan want daar was onvoldoende aanleiding voor. Er waren een aantal overtredingen. Is eigenlijk al onderzocht of die nu zijn opgelost? Waarschijnlijk niet want de procedure deugt niet. Het paard hobbelt nog steeds achter de wagen aan. Doe daar eens wat aan.

‘Hebben Argos, Nieuwsuur en de ‘deskundigen’ de inspectierapporten wel goed gelezen? Snappen die de rammelende regelgeving en recente rechterlijke uitspraken?’

De gemeente Amsterdam moet roeien met de onhandige riemen die het heeft en houdt zich in tegenstelling tot de toezichthouder wel aan de beginselen van behoorlijk bestuur. De overtredingen waren immers van voor 6 juni jl. De GGD had dat handhavingsadvies dus überhaupt niet mogen geven. Misschien dat de SP in de hoofdstad daar eens vragen over kan stellen. De gemeente had behalve een aanwijzing de GGD moeten opdragen meteen weer te gaan controleren. Is dat gebeurd?

De hoogleraar pedagogiek uit Leiden concludeert dat dit het definitieve bewijs is dat de marktwerking in de kinderopvang gefaald heeft. Goed onderbouwd is dat betoog niet. Ik vraag me af of het in het onderwijs allemaal zoveel beter is geregeld. Als de regels m.b.t. veiligheid en gezondheid van de kinderopvang daar van toepassing zouden zijn, dan kan je bijna alle scholen meteen sluiten. En dankzij de lumpsum en onderwijsbestuurders zitten er tegenwoordig 35+ kinderen in een basisschoolklas. Dat kan en mag gewoon. Want het onderwijs is geen markt.

Wat een raar land is dit.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.