Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Monika Katinger – Verticaal werken

Na jaren in de peutergroep te hebben gewerkt, heb ik nu weer baby’s in mijn groep. Onze groep is nu een verticale groep geworden.
Het is wel even wennen…die kleine, hulpeloze hummeltjes, tussen de dreumesen en tussen de grote, ondernemende peuters…Het is wel even wennen aan een andere manier van werken…

Ja, het is lang geleden geweest dat ik een flesje heb gemaakt en op de bank met een baby heb gezeten. Als ik op de bank zit en een flesje geef aan een kleintje, heb ik het gevoel dat ik zelf ‘niets doe’ en dat mijn collega dus op dat moment alles ‘alleen’ moet doen. Ik heb er kort over gehad met mijn collega’s van een andere verticale groep en het is herkenbaar. Je moet je gedachtegang proberen te beïnvloeden en beseffen dat als jij dus een flesje geeft aan een baby, jij natuurlijk ook aan het werken bent, zeggen ze.

‘Ik heb veel bewondering gekregen voor de collega’s die al jaren in de verticale groepen werken’

Verticaal werken betekent veel meer plannen en organiseren en alles goed met elkaar bespreken. Ik heb veel bewondering gekregen voor de collega’s die al jaren in de verticale groepen werken. Het vergt meer van je dan werken in een peutergroep, waar het ritme van alle (of bijna alle) kinderen hetzelfde is. Je moet je aandacht kunnen verdelen tussen alle kinderen in de groep, actief bezig zijn met de kleinste kinderen en met de grote kinderen en ook voor rustmomenten zorgen.

Het is leuk om te zien hoe interessant de peuters alles vinden wat er rondom baby’s gebeurt. Als een baby begint te huilen, geven ze hem heel graag een speelgoedje, of een speentje. Buiten kijken ze in een wagentje, of de baby slaapt. Het liefst zouden ze constant met een babywagen willen wandelen.
Er is een flexibele instelling voor nodig, creativiteit en een ondersteuning van je naaste collega’s. Maar je krijgt er ook wat extra voor terug. Door de variatie van meerdere leeftijdscategorieën kan ik nu naast een ‘serieus’ gesprekje met een welbespraakte kleine filosoof Pieter van mijn groep, ook genieten van een schaterlachje van baby Jared.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.