Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monika Katinger – Uit Artis is een beer ontsnapt

Een beer ontsnapt? Ja, een beer ontsnapt, hij heeft bij Albert Heijn gegaapt, tjonge wat een boef!
Een leuk liedje dat ook tot het repertoire van de blauwe – peutergroep – van ons kinderdagverblijf behoort. Gelukkig geen berichten over de ontsnapte beren de laatste tijd, ook niets gehoord tijdens ons recent uitstapje naar de desbetreffende dierentuin, die zeer in trek is bij jong en oud.

Het is vakantietijd, al doet het weer ons in de afgelopen twee weken daaraan soms twijfelen. En zo zijn er dagen dat het heel stil is in sommige groepen, omdat veel kleintjes samen met hun mama’s en papa’s van de gezamenlijke vakantie genieten. Dan grijpen we de kans en organiseren we een spontaan een uitstapje.

Aan de ene kant een heel onderneming, aan de andere kant zo “gepiept”. Ouders bellen, broodjes smeren, drinken en luiers inpakken en … wegwezen.
De reis met de bus en met de tram is al een belevenis voor de kleintjes. In de dierentuin aangekomen laten we toch een foto van ons groepje maken die een blijvend bewijs is van ons goed humeur.
Eerst vermaken we ons bij de apen. De wilde dieren: de leeuwen en de zwarte jaguar zitten roerloos naar ons te staren. In het reptielen huis bewonderen we een enorme schildpad. Bij de grote olifanten zingen we natuurlijk één van de meest gezongen liedjes van ons kinderdagverblijf: “Olifantje in het bos”…
Kleurenpracht van de grote en kleine visjes spreekt zeer tot de verbeelding van kinderen, ze zouden uren naar ze kunnen kijken, lijkt het wel. Heel vrolijk worden we allemaal van de grote zeeleeuwen. Met spanning wachten we steeds af wanneer het nijlpaard Tanja ons een “blik” waard vindt en even haar ogen en oren laat zien, want meer van zichzelf laten zien is ze vandaag niet bereid.
In de vlindertuin ontstaat even commotie als een grote blauwe vlinder op de schouder van één van onze peutertjes belandt.
Maar de meeste van ons – groot en klein – zullen zich waarschijnlijk de kleine baby-aapjes herinneren. Schattige, wollige wezentjes, met ontroerende smoeltjes. Constant in beweging – klimmen, springen, elkaar bewust of per ongeluk aanraken, uitglijden en meteen opstaan – dat kunnen ze als de beste. We kunnen er maar niet genoeg van krijgen. En de kinderen? Die kieren van plezier!

Natuurlijk hebben we tussen door een lunchpauze en een plaspauze ingelast. En onze kleintjes hebben zich voorbeeldig gedragen: als kleine paddenstoeltjes hebben ze op een bankje gezeten en hun broodje gegeten. En wat kunnen ze handig uit die vervelende plastic bekertjes drinken! Een prestatie, vinden we. Bovendien hebben de meeste de hele tijd braaf zelf gelopen, voor de te vermoeide wandelaars was er een buggy tot hun beschikking.

Tja, die beer hebben we dan niet gezien, maar we waren daar dan ook niet naar op zoek. Wel hebben we onderweg het liedje over de ontsnapte beer uit Artis gezongen. Maar al die andere dieren en vooral die schattige, ondeugende, piepkleine baby-aapjes bezorgden ons allemaal genoeg leuke indrukken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.