Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monika Katinger – Talentenkracht

De eerste week na mijn korte vakantie was meteen een volle week. Op dinsdag hebben we ’s avonds vergadering gehad en op woensdag ben ik naar de publieksconferentie Talentenkracht in Rhenen geweest.
Op de vergadering van dinsdag avond was onze pedagoge uitgenodigd. Ze heeft ons de Emmi Pikler methode uitgelegd en hoe je die kunt toepassen op de omgang met baby’s. Voor sommigen van ons is het een verdieping van de bekende feiten geweest, voor anderen was het nieuw. Het getoonde videomateriaal heeft ons aan denken gezet en een levendige discussie teweeggebracht. Het is altijd moeilijk om genoeg mensen voor de nieuwe werkwijze te interesseren, maar een paar collega’s van de babygroep en van een verticale groep zagen er wel wat in.

Met grote interesse volg ik de ontwikkelingen in kinderopvang en de discussie er om heen. Daarom heeft de informatie over Talentenkracht me meteen aangesproken. Ik vind het op zich geen punt dat ik daarvoor mijn vrije dag moet inleveren, al zou ik het natuurlijk veel beter vinden als ik het niet hoefde doen.
Het is een boeiende dag geweest. Ik heb presentaties gehoord van wetenschappers antwoorden zochten op de vragen welke talenten kinderen in de leeftijd van drie tot ongeveer zes jaar hebben, hoe je die talenten in kaart kunt brengen en vooral: hoe je kunt helpen om die talenten verder te ontwikkelen. Want de kinderen in de leeftijd van drie tot zes “sprankelen”, maar later dooft het vuurtje langzaam uit. Ze sprankelen niet meer, ze moeten zich immers aanpassen, ze durven vaak niet meer hun nieuwsgierigheid te tonen en origineel te zijn…ja, want origineel, oorspronkelijk zijn betekent ook dat je anders bent dan anderen en dat willen de meeste kinderen niet als ze wat ouder worden…
Als je meer er over wil weten: kijk op www.talentenkracht.nl. Ik kom er misschien nog op terug.

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.