Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monika Katinger – Mutant inspiratiedag

Aan een gracht in Utrecht – al bezaaid met de bladeren in alle herfstkleuren – vond op 22 oktober Mutant inspiratiedag plaats. Bureau Mutant is een projectbureau voor de kinderopvang, zorg- en welzijnsectoren en het onderwijs. Mutant is gespecialiseerd in de thema’s respect voor diversiteit, ouderbetrokkenheid en communicatie met ouders en pedagogische kwaliteit.

Twee thema’s stonden centraal op de inspiratiedag: permanent leren als team en participatie van en democratisch samenleven met jonge kinderen. De lezing van speciale gast professor Glenda Mac Naughton, van de Universiteit van Melbourne en oprichtster van het Centre for Equity and Innovation in Early Childhood(CEIEC), vond ik erg boeiend. Haar manier van presenteren straalde professionaliteit en jarenlange ervaring uit. Professor Mac Naughton is bovendien een warm en open persoon die snel een ontspannen, maar wel betrokken en actieve sfeer kan creëren. De lezing gaf ze in het Engels. Voor de kleine dertig aanwezige managers, beleidsmedewerkers, opvoeddeskundigen en enkele pedagogische medewerkers was het geen probleem. Tolken was niet nodig.

Maar er waren meer interessante workshops. Wendy Doeleman en Ana del Barrio Saiz hebben ons geïnformeerd over doel, opzet en de pilots van het project Permanent leren als team in de samenwerking met ouders. Fuusje de Graaff vertelde ons in haar workshop over de uitkomsten van haar onderzoek naar ouderbetrokkenheid met aandacht voor diversiteit.

Een uniek project
Na een lunch en een korte wandeling door de prachtige binnentuin konden we ons ’s middags weer goed concentreren op de informatie van Kylie Smith en Jo Smale uit Australië. In Port Phillip, een stadsdeel van Melbourne, ontwikkelden ze een uniek project. Het gaat om de stem van kinderen bij de lokale, gemeentelijke ontwikkelingen, om hun stem als burgers. Na het aanvankelijke wantrouwen en negatieve berichtgeving in de media staat nu de gemeenteraad en de burgemeester van Port Phillip achter het project!

Anke van Keuken benadrukte in haar presentatie het belang van de sociaal-maatschappelijke functie van de kinderopvang: participatie en democratisch samenleven met jonge kinderen.

Eye-opener
De meeste indruk maakte de workshop van Glenda Mac Naughton “De invloed van macht op de relatie met ouders en kinderen”, met introductie en oefeningen. De filosofie van de waarheid was een eye-opener voor me. Elke waarheid representeert macht, maar achter sommige waarheden schuilt meer macht dan achter andere waarheden. Ik vind het fascinerend en zou het liefst het boek van Mac Naughton meteen uit willen lezen.

Een inspirerende dag, boeiende lezingen, interessante workshops… Ik kon mijn Engels weer eens gebruiken, heb sympathieke mensen ontmoet, het is een verrijking voor me geweest. Ik kijk uit naar de volgende inspirerende dagen van het bureau Mutant.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.