Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monika Katinger – Herfstpad

Herfstpad: zo heet de activiteit van de schooltuinen in de buurt van ons kinderdagverblijf. Eigenlijk voor de schoolkinderen bedoeld, maar onze kleintjes waren er ook welkom.

We hebben ontzettend gebofd wat het weer betreft: het is op die bewuste vrijdagochtend een stralende dag geweest. We hebben er natuurlijk een groepsoverstijgende activiteit van gemaakt en hebben de kinderen van verschillende groepen meegenomen.
Met een bolderkar en nog twee buggy’s zijn we op pad gegaan. Ondertussen de natuur bewonderend, een liedje over de eendjes zingend, vrolijk lachend en kletsend hebben we de schooltuinen bereikt.

Een dik grijs (ja, grijs!) varken heeft grote indruk op onze peutertjes gemaakt: die at zomaar met schil en al de gele meloen op! Hoe kan dat nou? Geboeid hebben de kinderen naar de schrokkende varkens gekeken. Er waren ook twee mooie, lieve ponny’s en nog kippetjes. Maar het doel van onze actie was toch natuur, planten, bloemen, groenten. Met de selderij, afrikaantjes en bietjes in hun handjes waanden onze kinderen zich echte kunstenaars. Want met de groenten en de bloemen hebben ze nu een kleurplaat van een vlinder ingekleurd! Dat was een nieuwe zintuiglijke ervaring. Ja, je moest best hard drukken, anders kon je sommige kleuren haast niet zien.
Daarna heeft iedereen een zakje gekregen en mochten ze naar hartenlust bloemen gaan plukken voor mama. Rode, gele, oranje, kleine, grote – in allerlei soorten en maten.

Het is her en der best modderig geweest. Ik gaf Sem van mijn groep een handje om hem te helpen overeind te blijven. Opeens hoorde ik hem zachtjes een opmerking maken: ‘dikke, slikkerige modder..” Dat zijn de woorden uit het boekje: “We gaan op berenjacht”. Ik vond het enig om te zien hoe de kleine Sem in zijn hoofdje die associatie heeft gemaakt en ‘het geleerde’ direct in de praktijk heeft toegepast!

Ietsje later dan gewoonlijk gingen we aan tafel op die dag. Vol indrukken en nieuwe ervaringen, een beetje moe, maar voldaan. Met trots hebben de kinderen aan het eind van de dag papieren zakjes vol met zelf geplukte bloemen aan hun mama’s uitgereikt.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.