Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monika Katinger – De Nationale Voorleesdagen 2012

Aan het begin van het nieuwe jaar, in januari, worden in de peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en basisscholen Nationale voorleesdagen gehouden. Soms komen er ook bekende Nederlanders boekjes aan kinderen voorlezen.  In ons kinderdagverblijf hebben we het dit jaar klein gehouden. Onze ‘eigen’ collega Marianne heeft het boekje aan de kinderen van alle groepen voorgelezen.

Eerst hebben Denice, Marianne en Marieke de ruimte in de gezamenlijke hal omgetoverd in een klein theater. De enthousiaste Denice heeft zelfs de wand geschilderd om het effect van een bostafereeltje te vergroten. Op het raam aangebrachte versiering van sterretjes en lichtjes heeft een sprookjesachtige sfeer gecreëerd. Dat heeft Marieke erg leuk bedacht en uitgevoerd.

Aan het eind riepen de kinderen
‘nog een keer, nog een keer!’

Het boek dat centraal stond tijdens deze voorleesdagen is ‘Mama kwijt’, het boek dat tevens uitgeroepen werd tot Prentenboek van het Jaar 2012. Een schattig klein uiltje valt slapend uit zijn nest en is mama kwijt. Gelukkig is er een gewillige eekhoorn, die helpt met zoeken naar zijn mama. Een klein uiltje moet wel goed nadenken en de juiste aanwijzingen geven. Zijn mama heeft puntige oren en grote ogen. Nee, zijn mama lijkt niet op een beer en ook niet op een konijn. Ook niet op een kikker. Maar de kikker weet gelukkig wel waar de mama van het uiltje is. En de beloning? Heerlijke koekjes voor de kikker en de eekhoorn.

Het was een gemêleerd groepje kinderen dat op die bewuste woensdag naar het verhaaltje heeft geluisterd. Lekker op de grote kussens op de grond, bij de geknutselde grote boom met uiltjes erin. Er zaten ook een paar kleintjes tussen. Maar de eerste keer hebben bijna alle kinderen met veel interesse geluisterd. Marianne kan boeiend voorlezen. Ze gebruikte ook een paar leuke attributen om het verhaal te verlevendigen. En dankzij de moeder van collega Hannah waren er ook heel veel knuffeluiltjes, waar de kinderen even mee mochten spelen.

Aan het eind riepen de kinderen ‘nog een keer, nog een keer!’ En dat hebben we gedaan. De aandacht van sommige kinderen verslapte toen een beetje. Maar de meesten volgden het verhaal goed en hebben ook de juiste aanwijzingen gegeven.

De sfeer was ontspannen en gezellig. De kinderen hebben genoten van het verhaal en van het samenzijn met de kinderen van andere groepen.
Volgend jaar doen we zeker ook mee!

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.