Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Marianne van Hall – Afke’s tiental anno 2012

Marianne van Hall - Afke’s tiental anno 2012

 

Er was een tijd dat een kind in een gezin er een van ‘Afke’s tiental’ was. Er was een tijd dat kinderen zwegen, als volwassenen praatten. Er was een tijd dat kinderen zich voegden naar het ouderlijk gezag. Een mooie tijd? Nee, ik zou die tijd niet graag terug willen. We hebben kinderen geleerd om voor zichzelf op te komen. We hebben kinderen mondig gemaakt. We hebben kinderen assertief gemaakt. Allemaal belangrijke vaardigheden: een prima ontwikkeling dus!

Maar toch… Steeds vaker zie ik in de supermarkt, dat een ouder “nee” zegt als een kind snoep pakt, maar dat het snoep later toch bij de kassa wordt afgerekend! Dat een ouder zegt “dat vindt mijn kind niet leuk” en dat je die ouder eigenlijk hoort zeggen “als mijn kind het niet leuk vindt, dan gebeurt het niet”. Dat kinderen alleen tevreden (en dus gezellig) zijn, als ze op de Nintendo / computer mogen of een DVD kijken. Ouders weten wel wat ze liever wel en niet van hun kinderen willen, maar het blijkt vaak moeilijk om die theorie in praktijk te brengen.

“Hoe komt het dat zoveel ouders lijden aan opvoedingsverlegenheid? Hoe erg is het als een kind eens niet zijn zin krijgt?”

Hoe komt het dat zoveel ouders lijden aan opvoedingsverlegenheid? Hoe erg is het als een kind eens niet zijn zin krijgt? Opvoeden is toch ook: je kind leren omgaan met teleurstellingen, duidelijke grenzen aangeven en je daaraan houden, je kind leren inzien dat de wereld niet om hem draait. Juist dàt leerde een kind dat opgroeide in een groot gezin vroeger vanzelf. Net als: verantwoordelijkheid dragen voor een ander, op je beurt wachten, troosten en delen. Allemaal zaken waar het kind-van-nu nauwelijks weet meer van heeft. En laten we eerlijk zijn: in de kleine gezinnen anno 2012 is het ook best moeilijk om deze groepswaarden nog aan je kind mee te geven.

Tenzij dit kind het geluk heeft om ook enkele dagen per week naar de kinderopvang te gaan!

Afke’s tiental in een modern jasje! In de kinderopvang wordt een kind spelenderwijs sociaal vaardig. In de kinderopvang leert een kind samen te werken, conflicten op te lossen op een goede manier, rekening te houden met andere kinderen en verantwoordelijkheid te dragen! En laten dat nou net de vaardigheden zijn waar we als samenleving om zitten te springen!

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.