Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Josien Frinking – Verschoond, verfrist en met de wind in de zeilen.

Politiek
Dat de politiek eerst roept en dan pas nadenkt om tot slot zaken weer bij te stellen, het bestaat al zo lang als de weg naar Rome. Helaas wordt er veel paniek mee gezaaid, wat eindelijk helemaal niet nodig is maar wel nodig was. Als u begrijpt wat ik bedoel. Gelukkig valt de schade mee. Met de conclusie: Nederland is een kleine 40.000 gastouders rijk. Natuurlijk zijn er spaanders gevallen, maar die moesten vallen. Broodnodig. Wat er over is gebleven is een uitstekende groep gastouders die professioneel kinderen opvangt van werkende ouders.

Na de storm
Achteraf gezien is het een ontzettend goede stap voorwaarts geweest om de gastouderopvang te professionaliseren. Dat moet u met me eens zijn. Het Gastouderschap is in vijf jaar tijd van een ondergeschikte vorm van kinderopvang naar een professioneel vak gegroeid. En dat is soms alleen mogelijk met ferme maatregelen. Waarbij niet iedereen zomaar meer gastouder kan worden. Maar is dat slecht of goed? Laat mij de eerste gastouder of bureau horen die niet iets waardevols heeft opgestoken van de opleiding, studie en van bijvoorbeeld mijn boekje.

Bedank overheid
En eigenlijk mogen we de politiek heel dankbaar zijn. Want als u nu terugkijkt op het afgelopen jaar dan is er natuurlijk heel veel gebeurd. U heeft wellicht overuren gedraaid, zich zorgen gemaakt en af en toe de handdoek in de ring willen gooien. De gastouderopvang, dus ook u, staat nog steeds overeind. En hoe! Verschoond, verfrist en met de wind in de zeilen. Het was nodig. Deze ommezwaai. En nu gaan we vooruit kijken.

Trendsetter
En wellicht is de gastouderopvang zelfs zodanig vooruitgestreven en ontwikkeld dat het nu kwalitatief de beste vorm van opvang is. Kinderleidsters kunnen nog heel wat leren van gastouders, als ik zo om me heen kijk. Als de politiek verstandig is dan zetten zij deze trend voort. Indien er verder gesneden en bezuinigd moet worden volgend jaar dan is het natuurlijk ook niet meer dan logisch de toelagen voor overige kinderopvangvormen eveneens te verlagen naar vijf euro. Wel zo fair. Of ga ik nu te ver? Hiermee heeft de gastouderopvang namelijk wel een trend gezet.

Volgende keer in de blog van Josien Frinking: Brancheorganisatie Gastouderschap. Overbodige luxe of noodzaak. Geef uw mening!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.