Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jolanda Rikers – Op bezoek bij Danske Kindergarten

Altijd hoor je zo’n mooie verhalen van de Deense kinderdagverblijven. Ik kon het dan ook niet laten afgelopen week er eentje te bezoeken tijdens mijn privé verblijf (20-jarig huwelijksfeest) in Kopenhagen. Het adres had ik gekregen van Serv Vinders onze buitenlandse kinderopvang-goeroe.

Het verblijf lag in een nieuwbouwwijk even buiten de stad, maar super bereikbaar met het nieuwe metrostelsel. Aldaar werd ik rondgeleid door een alleraardigste manager. Mij vielen meteen de vrolijke kleuren en de transparante muren op. Ondanks het verblijf pas 2 ½ jaar oud was, oogden met name de verschoningsruimten al wat ouder. Er was een grote gezamenlijke keuken waar het warme eten werd voorbereid. Het meest was ik onder de indruk van de slaapkamer bestaande uit kinderwagens in de halfopen ruimten. De kinderen klommen zelf in bed (dat moest onze GGD zien!). Kinderen werden sowieso meer aangesproken op hun zelfstandigheid en dat spreekt mij zeer aan.

Desalniettemin vind ik achteraf dat de Nederlandse dagverblijven echt niet onder doen en in sommige opzichten veel praktischer en leidstervriendelijk zijn. Toen we naderhand terugkwamen in het centrum stonden aldaar honderden kindergarten leidsters; zij waren aan het demonstreren voor een hoger loon. Blijkbaar duurde deze staking al enkele weken met alle problemen van dien. Tja, kinderopvang is niet meer weg te denken uit onze maatschappij.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.