Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jolanda Rikers – Kinderopvang over de grens

Deze week stond uitwisseling met de kinderopvang Herzogenrath, net over de grens in Duitsland, op het programma. Op initiatief van de gemeenten Kerkrade en Herzogenrath was onze organisatie uitgenodigd mee te werken aan een kennisuitwisselingsdag.

Naast mijzelf gingen twee leidsters mee en onze pedagogisch beleidsmedewerker. De dag begon in Duitsland alwaar we met een ontbijt werden ontvangen. Nadat we alles opgepeuzeld hadden mocht ik de aftrap doen en in mijn huis-tuin-en keuken-Duits vertellen hoe er in Kerkrade werd gewerkt en hoe het Nederlandse systeem voor opvang er uit ziet. De Duitse ‘freunde’ vielen van de ene in de andere verbazing; 2 leidsters op 12 kinderen; zij moeten het met 2 op 25 doen! Promotieactiviteiten! Zij konden met hangen en wurgen hun kosten gedekt krijgen. Personeelsbeleid! ??? Nooit van gehoord.

Hun pedagogische aanpak was wel heel interessant. Zo werkten zij met vaste groepen kinderen en werd ieder jaar een zogenaamde pedagogische boog gemaakt, met daarin de diverse ontwikkelingen van het kind. Wanneer het kind naar de basisschool gaat krijgt het al zijn bogen mee. Goed voor de doorgaande ontwikkelingslijn.

‘Personeelsbeleid?
Nog nooit van gehoord!’

Ik kreeg het idee dat we terug in de tijd gingen; het zag er uit als bij ons anno 1980. Daarna hebben we onze nieuwe bredeschool bezocht. Dat is natuurlijk wel ons paradepaardje en onze Duitse collega’s waren zeer enthousiast over de inrichting.

Natuurlijk werd de dag om vier uur afgesloten met de Duitse traditie: “Kaffee und Kuchen”!
Ook werd er een korte evaluatie uitgevoerd. Allen waren zeer tevreden over de dag, die zeker een vervolg moet hebben. Concreet denk ik aan het uitwisselen van leidsters en het organiseren van een gezamenlijke themabijeenkomst. Ook hebben we afgesproken dat we voortaan ieder in zijn eigen taal meedoen. Mochten ze het niet verstaan kunnen we nog altijd overschakelen naar ons dialect.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.