Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hans Huijsmans – Kinderopvangtoeslag zoals het niet bedoeld is

De Tweede Kamer is nog tot 2 september met reces, maar dat betekent niet dat alle kamerleden in een ver buitenland op het strand liggen. Een paar wakkere kamerleden, Margot Kraneveldt van de PvdA en Ineke Dezentje Hamming van de VVD, ontdekten dat ouders in aanmerking komen voor een vergoeding van kinderopvangkosten die ze maken om zonder de kinderen op vakantie te kunnen gaan. Nu zal elke ouder zonder het ooit te zullen willen toegeven er wel eens een paar dagen zonder het kroost op uit willen. En al heb ik zelf erg genoten van de vakantie mét mijn kinderen, ik wil daar best begrip voor opbrengen. Maar het gaat toch wat ver om daar als overheid schaarse belastingeuro’s aan uit te geven? Laat staan om deze mogelijkheid actief te promoten in een folder van de belastingdienst. Zou de belastingdienst het nu eindelijk eens een keer niet alleen makkelijker, maar ook leuker hebben willen maken?

Hét grote probleem van de kinderopvangtoeslagregeling is dat er geen relatie bestaat tussen het aantal uren dat beide ouders aan het werk zijn (uren waarvoor ze dus opvang nodig hebben) en het aantal uren kinderopvang waarvoor ze vergoeding ontvangen. Leg die relatie en de overschrijdingen op de kinderopvangtoeslag, waar het kabinet zich dit voorjaar mee geconfronteerd zag, worden acuut tot een halt gebracht. In gesprekken die wij vanuit het Platform Kwaliteit Gastouderopvang gevoerd hebben met politici en ambtenaren, wordt ons verteld dat de belastingdienst niet in staat is om een dergelijke controle op het aantal gewerkte uren in de systemen in te bouwen. Iedereen die al weken wacht op zijn aangevraagde kinderopvangtoeslag kan zich daar iets bij voorstellen. De oplossing is heel eenvoudig: we moeten het de belastingdienst gemakkelijker maken door het recht op kinderopvangtoeslag voor alle ouders tot hetzelfde vaste maximum aantal uren te beperken. En of dat dan 24, 32 of 40 uur per week moet zijn, daar mag de politiek dan een spannend debat over voeren.

In plaats van deze rationele oplossing, heeft het kabinet in paniek de vergoeding per uur per kind verlaagd en bereidt het plannen voor om de vergoeding voor gastouderopvang vrijwel volledig te schrappen. Niet leuker, niet makkelijker.

Kraneveldt en Dezentjé Hamming hebben over de kwestie vragen gesteld aan het kabinet. We wachten de antwoorden met spanning af.

Meer weten over gastouderbureau Mr Nosey? Kijk dan op www.mrnosey.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.