Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Hanneke van der Lei/VGOB – Overstappen naar ander gastouderbureau

Vraag van een gastouder:
Ik wil overstappen naar een ander gastouderbureau, maar nu word ik geconfronteerd met een hoge boete. Mag dat? Zo wordt het overstappen voor mij onmogelijk gemaakt!

Antwoord VGOB:
Gastouderbureaus stellen hun eigen voorwaarden op. In het contract tussen een gastouder en het gastouderbureau mag dan ook worden opgenomen dat er bij opzegging door de gastouder een X bedrag betaald moet worden. Dit is gerechtvaardig als een gastouderbureau heeft geïnvesteerd in de gastouder, wanneer bijvoorbeeld voor de gastouder haar opleiding is betaald. Ook wanneer er tijd en moeite is gestoken in het koppelen van de gastouder aan vraaggezinnen, is het gerechtvaardigd dat er een bedrag wordt gevraagd dat in verhouding staat tot de prestatie die het gastouderbureau heeft geleverd.

Boeteclausules die inhouden dat het de gastouder onmogelijk wordt gemaakt over te stappen zijn onwenselijk. Er zijn ons boeteclausules bekend die inhouden dat de gastouder niet met haar oppaskinderen mag overstappen gedurende een jaar na opzegging bij haar huidige bureau. Op deze manier gastouders aan het gastouderbureau binden is niet zo chique. Zorgen voor een goede en heldere bedrijfsvoering, service en aandacht voor de gastouder levert loyale gastouders op. Gastouders op die manier binden is een stuk uitdagender!

Het advies vanuit de VGOB luidt dan ook om voor het tekenen van het contract te vragen wat de voorwaarden van opzegging zijn. Vraag ook goed na of er voor meerdere gastouderbureaus tegelijkertijd gewerkt mag worden, want ook hierin verschilt het beleid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.