Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Hanneke van der Lei/VGOB – Gastouder en partner

Vraag van een gastouder;
Mijn partner is een geregistreerde gastouder, maar ook ik voldoe aan de eisen die worden gesteld aan een gastouder. Nu ben ik als partner van mijn vrouw altijd aanwezig als zij op de oppaskinderen past. Formeel mag ik niets met de kinderen doen zonder mijn vrouw, immers zij is de gastouder. Maar het zou zo handig zijn als ik op de kleintjes kan letten als zij de oudste kinderen van school haalt…..waarom is het niet mogelijk dat ook ik als gastouder wordt geregistreerd, bijvoorbeeld als partner van de officiële gastouder? In de praktijk zullen veel gastouders gezamenlijk oppassen, ik denk aan een opa en een oma waarvan ook maar één van beide is geregistreerd.

Antwoord Vereniging GastOuderBureau (VGOB)
In de praktijk zal bovenstaande situatie inderdaad met enige regelmaat plaatsvinden. Echter het moet helder zijn wie verantwoordelijk is voor de oppaskinderen. Bovendien hebben kinderen behoefte aan een vaste oppas waarmee een vertrouwensband kan worden opgebouwd. Daarom is het belangrijk één gastouder hiervoor verantwoordelijk te maken. De grens wordt tevens bij één geregistreerde gastouder getrokken omdat dit voor de vraagouder(s), het gastouderbureau en de GGD werkbaar is.

Voor noodgevallen is het wenselijk een achterwacht achter de hand te hebben. En vanzelfsprekend is het fijn als deze achterwacht geen onbekende is voor de oppaskinderen. Dus het is heel begrijpelijk als de achterwacht in bovenstaande situatie de partner van de gastouder is. Alleen mag een achterwacht enkel in noodgevallen ingezet worden en niet structureel.

Als de opvang structureel door twee personen wordt gedaan en de vraagouders en oppaskinderen vinden dat prima, dat is hier niets op tegen. Neemt niet weg dat ook dan maar één van beide geregistreerd moet worden. Die persoon is dan degene die de oppaskinderen verzorgt, degene met wie het gastouderbureau een formele registratie aangaat en degene die wordt gecontroleerd door de GGD.

We willen graag kwalitatief goede opvang voor onze kinderen en dat kan alleen als de regels helder zijn, worden toegepast door alle partijen en regelmatig gecontroleerd worden. Dat de regels niet iedereen even goed passen mag geen reden zijn om de Wet kinderopvang aan te passen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.