Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hanneke van der Lei/ VGOB – Leges: winst voor de gemeente?

Vraag van een gastouder
Hoe kan het dat als ik mij in wil schrijven als gastouder in het LRK, mijn gemeente daarvoor een bedrag vraagt van 500 euro en een gemeente 5 kilometer verderop voor dezelfde dienst helemaal niets? De gemeente van mijn woonplaats belast alle kosten voor de registratie aan mij door.

Antwoord Vereniging GastOuderBranche
Bovenstaande situatie ontstaat omdat gemeenten, als ze niet uitkomen met de bijdrage die zij van het Rijk ontvangen, leges mogen vragen. De leges mogen niet hoger zijn dan de werkelijke kosten die worden gemaakt voor het inschrijven van een gastouder. Er zijn gemeenten die enkel tientjes vragen, maar het verschil kan per gemeente flink oplopen.
Enkele gemeenten geven aan dat vanaf het begin van 2012 leges in rekening worden gebracht.

Volgens de VGOB kan en mag dat niet nu al beslist worden. Iedere gemeente krijgt immers jaarlijks een bijdrage van het Rijk en aan het begin van het jaar kan nog niet worden bepaald dat deze bijdrage ontoereikend is. Wij sluiten niet uit dat er gemeenten zullen zijn, die door het vragen van deze leges winst maken en dat is pertinent onjuist. Er zijn ons daarnaast voorbeelden bekend dat gemeenten geen onderscheid maken in de werkzaamheden voor het opnemen van een gastouder die bij haar thuis opvangt of in het huis van de vraagouder. In de laatste situatie hoeft er geen Toetsingskader B plaats te vinden (locatietoets door de GGD). De daadwerkelijke kosten van die opname in het LRK zijn lager, maar de gemeente brengt dezelfde kosten in rekening.

Voor gastouders is er geen alternatief. Immers een gastouder moet zich in zijn of haar eigen gemeente laten inschrijven en kan geen naastgelegen gemeente benaderen!
Voor 2012 is beslist dat niet meer iedere opvanglocatie bezocht hoeft te worden door de GGD, enkel in geval van twijfel. De bijdrage van het Rijk die de gemeente ontvangt voor kinderopvang zal dan ook minder snel verbruikt zijn. Om die reden vindt de VGOB het dan ook niet legitiem leges te vragen voor opname in het LRK. Minister Kamp heeft aangegeven in een reactie op Kamervragen over dit onderwerp dat leges heffen niet zijn voorkeur geniet. Wij vragen de VNG dan ook actie te ondernemen en gemeentes te wijzen op hun verantwoordelijkheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.