Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Hanneke van der Lei/ VGOB – Discriminatie Gastouders?

Vraag van een gastouder
Ik werk als gastouder en heb de afgelopen jaren geïnvesteerd in mijzelf en mijn woning om mijn werk als gastouder zo goed en professioneel mogelijk te kunnen doen. Omdat ik als gastouder een belangrijk deel van ons gezinsinkomen verdien, heb ik er voor gekozen om vier dagen per week te werken. Op de dagen dat ik 5 kinderen opvang, gaan mijn eigen kinderen naar de BSO. Met de nieuwe regels van 2012 heb ik geen recht meer op de kinderopvangtoeslag. Dat betekent dat ik, omdat ik twee eigen kinderen heb, niet meer dan 3 andere kinderen tegelijkertijd mag opvangen. Dit is voor mij een flinke inkomstenderving. Nu het beroep van gastouder eindelijk de waardering heeft gekregen die het verdient, wordt dit weer teniet gedaan door deze maatregel. Waarom heb ik niet als iedere andere werkende recht op de kinderopvangtoeslag?

Antwoord Vereniging GastOuderBranche (VGOB)
Bovenstaande vraag wordt veel gesteld door gastouders die niet begrijpen waarom na alle nieuwe eisen in 2010 en professionalisering van de gastouderopvang, gastouderopvang en fraude nog altijd samen moeten worden genoemd.

Gastouders hebben veel geïnvesteerd in henzelf (opleiding) en in hun woning, het gastouderschap is een volwaardig beroep met bijbehorende beroepskwalificatie eisen. De gastouders die op dit moment werken als gastouder zijn serieus en professioneel, zij hebben immers de nodige hobbels moeten nemen in 2010. Het argument om gastouders uit te sluiten van de kinderopvangtoeslag is ontoereikend, de goede moeten hierdoor lijden onder de kwaden. Het lijkt de VGOB niet aannemelijk dat na aanscherping van de regels vanaf 2010, er nog vele gastouders zijn die enkel en alleen elkaars kinderen opvangen met als doel op die manier beide een inkomen te verwerven. De gastouder die haar gastouderopvang niet kan combineren met haar eigen kinderen, heeft hier vaak als reden voor dat zij haar werk als gastouder serieus neemt en om die reden ervoor kiest haar eigen kinderen onder te brengen bij een ander. Er wordt vanaf 2012 verondersteld dat zij dan maar in de informele sfeer naar een oplossing moet zoeken of opvangplekken moet gaan
opzeggen.

Dit vindt de VGOB onacceptabel. Wij zijn van mening dat de minister de mogelijke bezuiniging die gepaard gaat met deze maatregel niet gaat behalen. De opbrengsten zullen niet in verhouding staan met de nadelige gevolgen voor vele gastouders.
Bovendien is het bijzonder dat één beroepsgroep uitgesloten kan worden van een toeslag, terwijl ieder andere beroepsgroep hier wel recht op heeft. Discriminatie van gastouders? Daar komen wij tegen in opstand.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.