Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hanneke van der Lei – Handhaving door gemeenten

Vraag van een gastouder:

Als ik het GGD rapport doorlees van mijn gastouderbureau dan lees ik daarin terug het volgende advies; negatief advies opname LRK. Wat betekent dat?

Antwoord Hanneke van der Lei/ VGOB:

Dat betekent dat uw gastouderbureau gecontroleerd is door de GGD en dat aan de gemeente het advies is gegeven om het gastouderbureau niet op te nemen in het Landelijk Register Kinderopvang. De reden hiervoor is naar alle waarschijnlijkheid dat er teveel onregelmatigheden zijn geconstateerd tijdens het bezoek van de GGD.

Toch zijn er vele gastouderbureaus opgenomen in het LRK met een negatief GGD advies. Dat komt omdat alle kinderopvanginstellingen in eerste instantie vanuit gemeentelijke administraties zijn overgezet naar het LRK. Vervolgens zou er dan bij een gastouderbureau met een negatief advies een handhavingtraject gestart moeten worden.

Helaas besluit niet iedere gemeente ook werkelijk te handhaven. Dat is teleurstellend. Een gemiste kans ook, immers een negatief advies wordt niet zomaar gegeven. Na een inspectie wordt eerst een concept rapport opgesteld, dan krijgt het Gastouderbureau nog de mogelijkheid voor een zienswijze en bovendien krijgen zij in veel gevallen een hersteltermijn voorgesteld. Binnen deze hersteltermijn krijgt het Gastouderbureau de mogelijkheid de geconstateerde onregelmatigheden aan te passen, daarna vindt een herinspectie plaats op de punten van overtreding.

Gastouderbureaus die niet werken volgens de (nieuwe) regels, hadden dan ook al in 2010 uit het register gehaald kunnen worden en dat was bijzonder goed geweest voor het imago van de branche. Bovendien is het onrechtvaardig dat gastouderbureaus die niet aan de kwaliteitseisen voldoen (en daar geen tijd en geld in willen steken) nog steeds actief zijn. Dat is een doorn in het oog van alle bureaus die hiervoor wel de moeite nemen. De gemeente moet haar verantwoordelijkheid dan ook nemen en werkelijk gaan handhaven. Alleen dan kan kwaliteit van de opvangorganisaties die zijn opgenomen in het LRK gewaarborgd worden.

Recent is er een uitspraak geweest door de Raad van State dat de kwaliteitseisen die zijn uitgewerkt in de Beleidsregels kwaliteit kinderopvang niet afdwingbaar zijn door gemeente. Minister Kamp heeft hierop gereageerd door aan te geven dat van die beleidsregels wetgeving gemaakt moet worden. Want als de gemeente niet kan handhaven, dan is dat een vrijbrief voor het negeren van alle regels en dat mag absoluut niet gebeuren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.