Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Channah Zwiep – Sex sells

‘Als we kinderen leren zwemmen zoals we hen leren omgaan met seksualiteit, zouden er heel wat meer kinderen verdrinken.’ Vanuit die gedachte specialiseerde ik mij jaren geleden in het thema seksuele opvoeding. Destijds was seksuele opvoeding nog een ondergeschoven stiefkindje onder opvoeders. Er waren zelfs regelmatig ouders die mij vol ongeloof vroegen of de seksuele ontwikkeling wel écht al bij de geboorte begon.

Maar:sex sells! Seksuele opvoeding is ‘booming bussines’; iedere zichzelf respecterende professional lijkt zich inmiddels met seksualiteit bij kinderen bezig te houden. Zo schieten tal van workshops en ouderavonden over dit thema als paddestoelen uit de grond. Ik ben over het algemeen blij dat steeds meer opvoeders inmiddels het nut van ‘zwembandjes’ inzien. Wel vind ik het jammer dat zij zich vaak richten op het voorkomen van nare ervaringen van kinderen met seksualiteit. Zo ligt het accent regelmatig op het vergroten van de weerbaarheid bij kinderen, vanuit de gedachte daarmee seksueel misbruik te voorkomen. Dat is jammer. Seksuele voorlichting lijkt dan eerder op ‘zwemmen om niet te verdrinken’.

Vanuit een positieve invalshoek leer je
kinderen als het ware ‘zwemmen voor hun plezier’

Seksuele opvoeding is wat mij betreft veel meer dan dat. Seksuele opvoeding kan juist bijdragen aan kinderen te leren omgaan met het brede spectrum van seksualiteit. Bijvoorbeeld door hen op positieve wijze te informeren over seksualiteit en met hen te praten over de leuke kanten hiervan. Sta open voor hun mening en leer hen zelfstandig keuzes te maken op dit gebied. Vanuit die invalshoek leren kinderen beter hun wensen kennen en hun grenzen stellen. Zo leg je als opvoeder een belangrijke basis voor hun (latere) seksuele beleving. Vanuit een positieve invalshoek in seksuele opvoeding leer je kinderen als het ware ‘zwemmen voor hun plezier’.

Ook in de kinderopvang kun je vanuit een positieve insteek iets betekenen voor kinderen. Seksuele opvoeding vraagt van opvoeders kennis over de seksuele ontwikkeling en bewustzijn van je eigen waarden en normen.

Om hierbij te ondersteunen heb ik twee trainingen voor de kinderopvang ontwikkeld. De eerste is: ‘Kinderen en seksualiteit’ voor pedagogisch medewerkers. De tweede is: ‘Seksuele opvoeding van jonge kinderen’ voor leidinggevenden. Overigens zijn beide opleidingen geplaatst op de BKK Lijst Opleidingen. Hierdoor komen zij in aanmerking voor vergoeding vanuit het BKK-opleidingsbudget. Voor meer info: www.kind-enzo.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.