Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Channah Zwiep – Ouderavond

Spitsuur op een prachtige lentemiddag enkele weken geleden. De overvolle trein zit vol vermoeide forensen. Terwijl zij naar huis gaan, ben ik onderweg naar een organisatie voor kinderopvang. Daar zal ik straks een ouderavond over seksuele opvoeding verzorgen. Ik heb er zin in!

Ouders zijn een prettige en dankbare groep als het gaat om workshops. Seksuele opvoeding is voor velen van hen een wat beladen onderwerp, dat zij niet ‘op de rand van de zandbak’ bespreken. Sommige ouders hebben vragen hierover. Of hebben behoefte aan praktische informatie over de begeleiding van seksueel gedrag. Andere ouders vinden hun kind nog te jong voor seksualiteit, maar willen wel graag voorbereid zijn als hun kind er ‘aan toe’ is. Daarnaast zijn er ouders die liefst hun ervaringen delen met andere ouders. Het is immers heel geruststellend te horen dat jouw kind niet de enige is die ‘doktertje’ speelt? Aan al deze elementen probeer ik tegemoet te komen tijdens een ouderavond.

‘Het is immers heel geruststellend te horen dat jouw kind niet de enige is die ‘doktertje’ speelt’

Het thema seksuele opvoeding is vanavond niet zomaar gekozen. Er is een voorval aan vooraf gegaan. Onlangs hebben twee kleuters op de groep elkaars piemel onderzocht. Daarna is dit nog een keer gebeurt op de gang. Een van de twee jongens heeft dit volkomen te goeder trouw aan zijn moeder verteld. Zij heeft dit vervolgens weer aangekaart bij het team. Het is gelukkig allemaal in harmonie opgelost. In goed overleg heeft de organisatie besloten de ogen niet te sluiten voor de seksuele ontwikkeling van kinderen. Er zijn daarom heel praktische afspraken gemaakt over de pedagogische begeleiding hiervan. Een onderdeel van de nieuwe werkwijze is meer openheid over kinderen en seksualiteit. Vanuit die visie is de ouderavond georganiseerd.

Vanavond krijgt iedereen de kans te praten over seksuele opvoeding. En dat gebeurt volop. Er heerst een heel luchtige, positieve sfeer rondom het thema seksuele opvoeding. Soms met veel humor. Volgens mij precies het open klimaat dat de organisatie wil uitdragen. Wat kun je als ouder en medewerker je beter wensen?

Voor praktische informatie over seksuele opvoeding:Wat is wijsheid? Seksuele opvoeding van jonge kinderen (Zwiep, 2010). Voor ouderavonden kun je me altijd mailen: info@kind-enzo.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.