Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Shanna Kulik – Zorg ook in de herfst voor voldoende aandacht voor bewegen

Het weer is omgeslagen, wat meestal betekent dat het buitenspelen niet meer zo vanzelfsprekend is als tijdens de warme zomerdagen. Binnen tijd doorbrengen leidt al snel tot minder bewegen. Als kinderen te weinig bewegen, gaan hun motorische vaardigheden achteruit. Hoe zorg je toch voor voldoende beweging?
blog-shanna-kulik-zorg-ook-in-de-herfst-voor-voldoende-aandacht-voor-bewegen
Shopping King Louie / stock.adobe.com

Na Frank Gobel is het mijn beurt om deze blog te schrijven. Ik ben Shanna Kulik en ik werk als specialist in het team Vaardig in bewegen bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. In dit team doen we projecten rondom de motorische ontwikkeling van kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar. In deze blogs koppel ik mijn persoonlijke ervaring aan de verschillende projecten binnen Kenniscentrum Sport & Bewegen. Als afgestudeerd fysiotherapeut en bewegingswetenschapper heb ik veel kennis over sport en bewegen. Bovendien heb ik twee kinderen die naar de kinderopvang gaan, een dochter van bijna 4 en een zoontje van 1,5 .

Tijdens de momenten dat ik op de kinderopvang ben, zie ik de kinderen eigenlijk altijd bewegen. Vooral in de zomer horen we vaak aan het einde van de dag: ze hebben de hele dag buiten gespeeld! Dit staat gelijk aan lekker veel bewegen. De kinderopvang waar mijn kinderen heen gaan heeft een grote tuin met glijbaan, stepjes, fietsjes, skippyballen en ga zo maar door. Als ik aan het einde van de dag aankom zie ik mijn kinderen dan ook lekker over het plein rennen, fietsen of steppen en heb ik niet het idee dat de pedagogisch medewerkers echt hun best moeten doen om de kinderen te laten bewegen. Zoals we weten van kinderen doen ze dit vaak van nature. Geef ze de ruimte, wat attributen en ze gaan bewegen!

‘Met de juiste aandacht help jij als professional de kinderen aan een gezondere motorische basis’

Helaas is het weer omgeslagen, wat meestal betekent dat het buitenspelen niet meer zo vanzelfsprekend is als tijdens de warme zomerdagen. Binnen is er minder ruimte om veel te bewegen en daarbij is de regel dat de kinderen binnen niet mogen rennen. Binnen tijd doorbrengen leidt dus al snel tot minder bewegen. We staan daar vaak niet zo bij stil, die afname in bewegen als kinderen minder buitenspelen. Helaas weten we uit onderzoek dat kinderen te weinig bewegen en dat hun motorische vaardigheden achteruitgaan, ook de kinderen onder de 4 jaar. Zorgen voor voldoende beweging op een dag is dus essentieel.

Maar hoe doe je dat dan? Het begint bij het beweegadvies voor 0-4 jarigen en de beweegrichtlijn voor kinderen vanaf 4 jaar: hoeveel beweging hebben jonge kinderen precies nodig? Zodra je dat weet, kun je manieren bedenken hoe je beweging in de dag van kinderen kunt brengen. Van wandelend, steppend of (loop)fietsend van A naar B, tot aan specifieke sport- en spelactiviteiten op de opvang.

Met de juiste aandacht hiervoor, kun jij als professional de kinderen helpen aan een gezondere motorische basis. Voor nu, en voor later. Van 7 tot en met 10 november vindt de Week van de Motoriek plaats, een week boordevol aandacht voor meer en veelzijdig bewegen met interessante kennissessies over het thema ‘Jong geleerd is oud gedaan’. Ideaal om inspiratie op te doen en onderdeel te zijn van het gesprek tussen wetenschap, beleid en praktijk. Ben jij erbij? Klik hier voor meer informatie >>

Shanna Kulik
Shanna Kulik is specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen op het gebied van motorische ontwikkeling bij kinderen en jongeren. Ze is moeder van een dochter (4) en een zoontje (1) die allebei naar de kinderopvang gaan. Een goede motorische ontwikkeling draagt bij aan plezier in bewegen, wat ook in de toekomst waarborgt dat kinderen blijven bewegen. Door wetenschappelijke inzichten te combineren met ervaring uit de praktijk probeert Shanna vanuit verschillende hoeken bij te dragen aan het stimuleren van bewegen van jeugd en jongeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.