Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Sanne Bosmans – Werken in de babyopvang is geen trucje

We willen allemaal dat de baby’s de beste opvang en ontwikkeling krijgen waar ze recht op hebben. Om hier aan te voldoen, zijn er talloze cursussen waarin pedagogisch medewerkers leren hoe zij betere opvang kunnen bieden. Dit klinkt mooi, maar er zit volgens mij wel een addertje onder het gras.
Sanne Bosmans - Forsa!.jpg
'Als jij feeling hebt met de baby’tjes

Binnen het cursusaanbod worden vaak vaardigheden aangeleerd, zodat de pm’ers beter kunnen gaan inspelen op de behoeften en de ontwikkeling van de baby’s. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat de pm’ers onvoldoende sensitief responsief zijn naar de allerkleinsten. Dat moet hen dus geleerd worden… of niet?

Volgens mij maken we hier een denkfout. Ik weet namelijk zeker dat het grote gros van de pm’ers heel goed in staat is om sensitief responsief te reageren op de baby’s. Dit is namelijk iets wat we van nature kunnen. Als jij feeling hebt met de baby’tjes, dan voel jij vanzelf aan wat zij nodig hebben. Dit trucje hoef je hen dus niet aan te leren, maar het is een vaardigheid die weer aangewakkerd mag worden.

Deze vaardigheid komt vaak onvoldoende tot uiting, omdat men, mijns inziens, te weinig wordt geschoold in het werken vanuit het hart. Werken met baby’s is zoveel meer dan cognitief bedenken wat goed is voor de baby. Het gaat om aanvoelen en intuïtief handelen. Hiervoor is het noodzaak om vanuit rust, zelfvertrouwen en ontspanning te werken.

‘Werken met baby’s is zoveel meer dan cognitief bedenken wat goed is voor de baby’

De verbetering van de babyopvang begint wat mij betreft niet bij het aanleren van goede trucjes, maar het begint bij de kijk op onze fantastische pm’ers. Het is de kunst om als managers, pedagogisch coach of -specialist het volledige vertrouwen te hebben dat de kwaliteiten in je team zitten. De pm’ers kunnen van nature goed met baby’s omgaan, dit is geen trucje. Het is aan jou om hen dit vertrouwen te geven en ze de ruimte te bieden om deze kwaliteiten te versterken. Het is fantastisch om te zien als managers de tijd nemen om er vanuit dit perspectief helemaal te zijn voor hun team. Als jij er namelijk fysiek en mentaal meer voor ze bent, hun hart raakt, dan kunnen zij dit op hun beurt weer aan de baby’s bieden.

De uitdaging is om hier de tijd en de ruimte voor te nemen, want er zijn nog allerlei andere zaken die spelen. Maar ik weet zeker dat als jij de passie en drive hebt om de beste opvang te bieden, waar de baby’s recht op hebben, dat je uitzoekt hoe je die tijd kan maken. Want als jij het niet doet, dan doet niemand het. Je team heeft jou nodig om te excelleren in de babyopvang. Pas dan maken we ruimte voor een echte kwaliteitsboost in de babyopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.