Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Sanne Bosmans – In het moment zijn

Veel werk op de groep doen we op de automatische piloot. We verschonen luiers, terwijl we ondertussen denken aan het gesprek met de ouder zo, of welk kindje straks de fles of naar bed moet. Is dit wel zo handig op de groep?
Sanne Bosmans - Forsa!.jpg
'Een bijkomend voordeel is ook dat als jij meer AAN-wezig bent

Werken op de automatische piloot is een groot goed. We kunnen namelijk niet alles tegelijk. Het geeft rust in je hoofd, omdat je niet bij alles na hoeft te denken. Stel je maar eens voor dat je bij iedere luier moet nadenken: ‘Hoe moet dat ook alweer?’ Dat zou simpelweg te veel tijd kosten en te moeilijk zijn.

AAN-wezig zijn

Het grote nadeel van op de automatische piloot werken is dat je er eigenlijk niet bent. Je bent fysiek wel aanwezig, maar mentaal ben je heel ergens anders. Je mist eigenlijk een hele hoop momenten die in het hier en nu plaatsvinden. Zie je op die momenten dat je automatisch handelt wel dat een kindje een sip gezicht trekt, of juist lacht, contact wil maken? Je mist dus eigenlijk een hoop als je niet helemaal aanwezig bent.

Drukte op de groep

Met als gevolg dat kinderen vaak van alles doen om je aandacht te trekken. Misschien gaan ze jengelen, zeuren of schreeuwen. Met als gevolg dat de rest van de groep ook vaak onrustiger wordt. Kinderen kunnen alles uit de kast trekken om je aandacht te krijgen. Dit kan dan op een negatieve manier zijn, dat maakt voor hen niet zoveel uit, als ze die aandacht maar krijgen. Als we zorgen dat wij meer in het moment zijn, dan hoeven ze ook minder hun best te doen om deze te krijgen.

Rust in je hoofd

Een bijkomend voordeel is ook dat als jij meer AAN-wezig bent, dat je vaak minder druk bent in je hoofd. Dat lijkt tegenstrijdig met wat ik in het begin schreef. Maar als we op de automatische piloot werken, dan hebben we de neiging om ongemerkt te gaan malen of te piekeren. ‘Hoe zal het gesprek straks gaan?’ Met als gevolg dat je hierdoor drukte en stress in je hoofd creëert. En hoe drukker jij bent, hoe drukker de groep wordt.

Zet je zintuigen aan

Hoe zorg je dan dat je minder op de automatische piloot werkt en meer rust creëert? Door je zintuigen meer aan te zetten. Ga bijvoorbeeld eens met de kinderen op de grond zitten en pak een aantal (speelgoed-)voorwerpen. Hoe voelt het? Is het zacht of hard? Waar ruikt het naar? Hoor je iets als je het voorwerp bij je hoofd houdt? Deze oefening zorgt ervoor dat je meer in het moment bent. Je kunt ook al je zintuigen aanzetten als je een luier aan het verschonen bent (misschien moet je alleen soms even je neus dichthouden 😉 ). Hoe voelen de voetjes van het kindje? Hoe kijkt het kindje? Welke kleertjes heeft hij/zij aan? Welke geluidjes maak het kindje?

Helemaal in het moment zijn vergt vaak wat oefening. Wanneer ga jij tijdens je volgende werkdag bewust helemaal aanwezig zijn? Spreek dat met jezelf en je collega af, zodat jij ook de ruimte neemt om dit te doen. Ik ben heel benieuwd naar je ervaring.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.