Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Ruben Fukkink – Ratio

Een eeuwige vraag in de Nederlandse kinderopvang is die naar de leidster-kind-ratio, ook wel beroepskracht-kind-ratio. Door de convenantsregels, maar vooral de creatieve uitzonderingen daarop, wordt het er allemaal niet makkelijker op. Het bleek in ieder geval te ingewikkeld voor een recent ontwikkeld software-programma dat rare uitkomsten opleverde voor de toegestane bezetting van de groepen.
Blog Ruben Fukkink - Ratio
Foto: Marike Vroom

Wetenschappelijk gezien is het heel eenvoudig. Wetenschappelijk onderzoek heeft herhaaldelijk laten zien dat deze ratio – samen met de groepsgrootte en de opleiding van de staf – de basis vormen voor pedagogische kwaliteit. Ze worden daarom ook wel de ‘iron triangle’ genoemd. Zo heeft Nederlands onderzoek van De Schipper, Riksen-Walraven en Geurts laten zien dat de omgang tussen staf en kinderen van een duidelijk betere kwaliteit is als de ratio wordt verlaagd van 5-op -1 naar 3-op-1. De  ratio is dus cruciaal voor de kwaliteit van de opvang van het jonge kind. Maar ook bij oudere kinderen zien we dat de ratio ertoe doet.

In Engeland leerde ik meer over deze ratio. De huidige conservatieve regering van Cameron lijkt niet onder te willen doen voor het Labour-beleid van Blair en blijft investeren in kinderen en ouders in het Sure Start-project. Je ziet in deze centra overal staf rondlopen. Op groepen van 5 baby’s waren er soms wel 4 leidsters. Het aantal medewerkers liep iets af van de infant group (4 medewerkers), naar de toddler group (3) en de preschool group (2). Het aantal kinderen nam telkens iets toe.


‘De ratio is dus cruciaal voor de kwaliteit van de opvang van het jonge kind. Maar ook bij oudere kinderen zien we dat de ratio ertoe doet’

Deze ratio wordt in Engeland een nog bijzonderder getal als we de term ‘beroepskracht’ ruim nemen. ’s Ochtends vroeg ruik je bij binnenkomst op alle groepen een fantastische geur van basmati-rijst, curry, stew, custard en nog veel meer. Eén persoon maakt zo een verschil op alle groepen: de kok. De babygroep uit mijn voorbeeld heeft, zo bezien, dus eigenlijk een 4,33-staat-tot-5 –ratio, waarbij ik de ene kok dan eerlijk verdeel over de drie groepen van de bezochte locatie.

Blair en Cameron hebben samen met Jamie Oliver’s childcare-collega’s een interessante fusion-kinderopvang opgeleverd met een heerlijk aroma op alle groepen. Terug in Nederland is er weer het geschilde appeltje, ik hoor weer ‘wil je kaas of wil je worst?’ en je ruikt de weeïge lucht van de rijstwafel. Als je dan hoort dat er een discussie is over een regel, dan weet je dat weer thuis bent.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.