Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Romy de Moor – Prikkels

Toen ik probeerde om zwanger te worden had ik vaak gesprekken met mijn vriend over wat we beide belangrijk vinden in de opvoeding. Niet teveel aandacht geven, niet teveel toegeven, alleen maar gezonde hapjes geven, enzovoorts. Door mijn vele jaren ervaring in de kinderopvang wist ik precies wat ik wel en niet wilde!
Romy de Moor

Nu ik eenmaal moeder ben loopt het allemaal heel anders (zoals al die moeders mij al voorspeld hadden) maar één ding blijf ik tot nu toe aardig volhouden. Niet teveel speelgoed, niet teveel prikkels.

Ik weet nog goed dat ik een jaar of drie geleden naar Artis ging. De dag erna kwam ik op het kinderdagverblijf de plattegrond tegen in mijn tas en dacht: hier kunnen de kinderen vast iets mee! Ik plakte hem op de kast en na het fruitmoment zei ik: “Kijk jongens, een schatkaart!” De rest ging vanzelf. Bijna alle kinderen zijn de hele ochtend bezig geweest met routes uitstippelen, schat zoeken, taken verdelen, en nog heel veel meer.

Ik vond het geweldig om te zien wat een fantasie deze kinderen hadden. Al het speelgoed dat op de groep lag werd niet aangeraakt. Enkel de plattegrond van Artis, de fantasie van de kinderen en het vermaak met elkaar waren genoeg voor een ochtend vol ontdekking en plezier. De kinderen gingen op hun manier op groot avontuur.

‘Weer werd even bevestigd dat kinderen maar weinig nodig hebben’

Van de week betrapte ik mezelf erop dat ik mijn zoontje van nu ruim 6 maanden tussen best veel prikkels op zijn speelkleed had gelegd. Ik bekeek een tijdje wat hij nu eigenlijk aan het doen was. Waar speelt hij nu eigenlijk mee? Zijn voetjes… Hij was aan het voelen aan zijn voetjes en aan het onderzoeken wat die rare stoffen dingen die erom zaten nu eigenlijk zijn.

Weer werd even bevestigd dat kinderen maar weinig nodig hebben. Je ziet zo vaak dat kinderen overprikkeld raken door te veel speelgoed en daardoor juist niet tot spel komen. Zichzelf, hun fantasie en het vertrouwen dat ze op avontuur mogen gaan in de mooie grote wereld is vaak al meer dan genoeg… Als je dit avontuur dan samen met je vriendjes mag aangaan is het natuurlijk nóg veel leuker!

‘Ik kreeg van een oma de vraag of een veilige hechting in de opvang een rol speelt. Kan een kind, naast de ouders, opa & oma, ook nog pedagogisch medewerkers zien of is dit niet goed voor de sociaal emotionele ontwikkeling? Wordt er in de opvang wel gelet op een goede hechting?’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.