Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Romy de Moor – Een kind begrijpt hier toch niets van?

De kinderopvang gaat binnenkort weer open! Alle kinderen zijn welkom. Ouders hebben wat meer vrijheid of kunnen zelf weer aan het werk. Er wordt ouders wel gevraagd hun kind op gepaste afstand, het liefste buiten, af te leveren. Zeer logisch in deze tijd, het kan even niet anders, maar een kind begrijpt hier toch niets van...? 

Romy de Moor

Ik ben iemand die veel last kan hebben van heimwee en de angst om iemand te verliezen. Als kind was dit gevoel heel heftig. Zelfs een nachtje slapen bij opa en oma was een ramp. Het liefste was ik altijd bij mijn moeder. Wellicht kwam dit door de scheiding van mijn ouders. Mijn vader was in mijn ogen altijd heel groot en sterk, dus er kon ons niets overkomen. Als dit dan opeens verdwijnt, is alles enorm kwetsbaar en eng.

Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik alleen met de bus naar school en weer naar huis moest. Mijn moeder moest heel vroeg werken, en dus moesten mijn zus en ik de ochtenden zelf regelen. Mijn moeder is de beste die je je wensen kan. Ze is oersterk, een vechter die altijd overeind blijft, en iemand die dag en nacht voor haar dierbaren klaar staat. Toen ze er alleen voor kwam te staan moest ze keihard werken. Elke dag moest ze ontzettend vroeg haar bed uit, zo rond 05:15, op haar fietsje de donkere en stille straten door, om pas eind van de middag weer thuis te komen. Ik was altijd zo bang dat iemand haar mee zou nemen. Het was tenslotte “midden in de nacht” dat ze vertrok… 

‘ik kan me nog goed herinneren dat ik alleen met de bus naar school moest’

Even terug naar dat ritje met de bus. Ik vond het zo ontzettend spannend. Ik moest mezelf redden. Zelf de grote wereld instappen. Zorgen dat ik de juiste bus zou nemen om weer veilig thuis te komen. 

Een kindje die, na zoveel weken thuis, weer naar de opvang moet, moet ook zelf de grote wereld instappen. Of het nu wil of niet, een keuze is er niet. Mama en papa mogen niet mee naar binnen, mogen niet nog even rustig een boekje met je lezen zodat je weer kan wennen aan de groep.. nee papa en mama moeten jou op afstand afgeven en kunnen jou niet meer dan “vertellen” dat ze weer terug komen. 

De gedachten doen me zeer. Het gevoel dat je vader of moeder vertrekt, jij daar na weken thuis te zijn geweest opeens weer staat, en maar hoopt dat je papa of mama je vanavond weer ophaalt. De angst die de kindjes kunnen voelen gaat bij mij door merg en been. Voor ons als pm’er lijkt het misschien heel normaal. ‘Heerlijk toch, weer lekker spelen met al je vriendjes.’ Er zullen ongetwijfeld kinderen tussen zitten die er heel erg aan toe zijn. Die ontzettend veel zin in hebben om weer lekker te knutselen, zingen en spelen. Maar er zullen ook kindjes zijn die, net als ik, ontzettend last van heimwee hebben of de angst voelen dat ze papa en mama misschien nooit meer terug zullen zien. 

‘ik vraag me af hoe we afstand van een ouder kunnen houden wanneer hun kindje verdrietig is wanneer het wordt afgegeven’

Ik vraag mij af hoe we afstand van een ouder kunnen houden wanneer hun kindje verdrietig wordt als het op afstand wordt afgegeven. Wanneer het in paniek raakt omdat het niet rustig afscheid kan nemen. Zal hij niet rennend achter mama aan gaan? Blijft zij wel staan wanneer papa haar op de drempel van de groep afzet? Moeten wij een kind dan écht overstuur overnemen, zonder dat het rustig afscheid kan nemen van zijn vertrouwelijke omgeving? Ja.. ik vrees van wel. Een andere keuze is er nu niet.

Gelukkig hoeven wij als pedagogisch medewerker geen afstand van de kinderen te houden. Gelukkig kunnen wij ze alle liefde geven die we in ons hebben. Zoveel mogelijk veiligheid en vertrouwen bieden en zorgen dat ieder kind plezier heeft. Dat een kind zich veilig genoeg voelt om plezier te mogen beleven is toch wel het mooiste wat wij als pmer kunnen bieden. 

Ik vind het altijd lastig wanneer kinderen erg aanhankelijk zijn.Lees de vorige blog van RomyWil je meer lezen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.