Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Romy de Moor – Babygroep versus peutergroep 

Sinds afgelopen januari werken we op elke locatie met babygroepen. Kindjes gaan tot een jaar naar de babygroep en stromen dan door naar de volgende groep. Voor de baby’s is dit natuurlijk super! Eén pedagogisch medewerker mag maximaal drie baby'tjes onder zich hebben en de baby’s kunnen zich ontwikkelen in alle vertrouwen en rust. Er wordt veel op de grond gezeten, geknuffeld en veiligheid geboden. Maar dan zijn ze één en stromen ze door naar de 'grote wereld'.
Romy de Moor

Op de dreumes- peutergroepen mogen dertien kinderen worden opgevangen en staan twee pedagogisch medewerkers. Onder deze kinderen mogen wel acht éénjarigen (zelfs wel tien maar dit zal niet snel voorkomen) vallen. Hiernaast rennen er nog vijf twee- en drie jarige kinderen rond die óók alle aandacht willen, allen op hun eigen manier. 

 

Sommige baby’s vinden het fantastisch om in deze grote wereld terecht te komen.

Ze kijken hun ogen uit, gaan op ontdekkingstocht, volgen de grote kinderen en hebben de tijd van hun leven.

Andere baby’s raken totaal overprikkeld en hebben geen idee waar ze beland zijn. 

 

Voorheen werkte ik op een verticale groep. Een baby kwam meestal met drie maanden en groeide op tussen de grote spelende kinderen. De grotere hielpen de kleintjes en ieder kind bleef tot het vier jaar werd op dezelfde groep. Kinderen raakte vanaf kleins af aan gewend aan de geluiden en de drukte op de groep. De grotere hielpen de baby’s en leerde al direct een beetje rekening te houden met deze leeftijdsgroep. 

 

Ik vind het idee achter een babygroep fantastisch, maar het contrast met de fase erna vind ik echt té groot. Zowel voor ons als pedagogisch medewerker als voor het kind zelf. Waarom mogen er dertien kinderen op een groep zitten waarvan maar liefst acht (of zelfs tien!) kinderen van een jaar, terwijl het op de babygroep 1 op 3 is? Sommige éénjarigen zijn nog zo kwetsbaar en klein en kunnen zich nog amper voort bewegen. Hoe kan het goed zijn voor zo’n kwetsbaar kindje om van alle rust en veiligheid in zo’n grote drukke groep terecht te komen? Hoe kunnen wij verwachten dat zo’n kleintje zich hierin redt en veilig voelt? Uiteraard bieden wij zoveel mogelijk rust, structuur, liefde en veiligheid, maar acht éénjarigen alle rust bieden én de ‘grotere’ kinderen de aandacht geven die ze verdienen, is niet altijd te realiseren met zijn tweeën. 

 

Vanaf welke leeftijd stromen jullie kindjes vanaf de babygroep door? Laat het weten in een reactie hieronder.


In haar vorige blog had Romy het over wat zij het belangrijkste vindt in haar werk als pm’er. Lees meer

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.