Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Rebecca Beck – Slim ouders betrekken bij bewegen

‘Mama, mama, mama!’ Ik kijk op en zie hoe mijn dochter vrolijk roepend op me af rent aan de andere kant van het hek. Ik haal haar op bij de kinderopvang waar ze lekker buiten aan het spelen is. Of beter gezegd ‘aan het spelen was’. Want van spelen komt niets meer terecht.
blog-rebecca-beck-kinderen-houden-niet-van-stilzitten
Rebecca Beck

Ze zoekt snel haar spullen bij elkaar om mee naar huis te gaan. Als ik het hek open, rent ze enthousiast naar me toe. Achter haar volgt de juf die roept: ‘Vergeet konijntje niet mee te nemen’. ‘Konijntje?’, vraag ik. ‘Ja’, reageert mijn dochter vol trots: ‘Konijntje mag bij ons logeren’.

Ze doet het koffertje dat de juf haar geeft snel open. In het koffertje ligt konijn, een knuffel. Maar hij komt niet alleen: hij neemt zijn slaapmuts, tandenborstel, voorleesboek en dagboek waarin we al zijn avonturen kunnen vastleggen, ook mee. ‘Dat wordt gezellig!’, reageer ik en we vertrekken met het koffertje in mijn dochters hand richting huis.

In de week die volgt gaat konijn overal met ons mee naartoe. Naar de supermarkt, naar de school van mijn zoon, en als we leuke dingen gaan doen. Zo beleven konijn en mijn dochter de grootste lol in de speeltuin op de glijbaan en aan het hangrek. Als het ‘s avonds tijd is om naar bed te gaan, poetst mijn dochter zorgvuldig konijn zijn tandjes, doet ze zijn slaapmuts op en luisteren ze samen naar het verhaal uit het boek van konijn. Tegen het einde van de week noteer ik al onze avonturen in het dagboek. Na een week leveren we konijntje met zijn koffer weer netjes in bij de juf.

‘Dit is een slimme manier om mij als ouder te betrekken’

Gedurende de week besef ik me dat dit een slimme manier is om mij als ouder te betrekken. Een beetje kort door de bocht geldt natuurlijk dat als mijn dochter het leuk vindt, ik het ook al gauw leuk vind. Bovendien voel ik de ‘druk’ om er wat moois van te maken. Ik wil net als de andere ouders een leuk verhaaltje in het dagboek schrijven. Dat hebben ze slim aangepakt!

Deze aanpak doet me denken aan een mooi initiatief uit de Kleine Beweegsubsidie. De Kleine Beweegsubsidie is een eenmalige subsidieregeling voor lokale organisaties met als doel (groot)ouders van kinderen van 0-4 jaar te stimuleren hun kind meer te laten bewegen.

Een van de 25 initiatieven uit de Kleine Beweegsubsidie komt een beetje overeen met ons verhaal van konijn: de Beweegkoffers. Een kinderopvangorganisatie heeft drie verschillende koffers gemaakt met daarin beweegmaterialen passend bij de leeftijd van de kinderen, die ze op de groep ook gebruiken. Inclusief handige uitgeschreven voorbeeldactiviteiten voor de ouders. Dit initiatief blijkt een succes in de praktijk, ouders en kinderen zijn erg enthousiast. De week dat de koffer mee naar huis mag, voelt voor ouders en kinderen eigenlijk als te kort. Voor de pedagogisch medewerkers is het erg leuk om de verhalen en foto’s, die ouders in het schriftje plaatsen, achteraf te lezen. Een slimme aanpak om ouders te stimuleren om thuis meer te bewegen met hun kind.

Ben je geïnspireerd geraakt? Zowel de Beweegkoffers als de andere initiatieven vanuit de Kleine Beweegsubsidie vind je terug in de ‘Inspiratiegids Kleine Beweegsubsidie’. Ook vind je er handige tips uit de praktijk om bewegen bij de allerjongsten via de ouders te stimuleren. Een heleboel inspiratie, want we weten allemaal: ouders betrekken is belangrijk, maar niet altijd eenvoudig.

Mijn dochter klimt op een muurtje in de wijk en bedenkt welke kant ze op zal lopen. Op dat moment horen we iemand haar naam roepen. We kijken om ons heen en zien twee pedagogisch medewerkers van de kinderopvangorganisatie onze kant opkomen. Ze sjouwen een bolderkar vol kinderen met zich mee en letten goed op de kinderen die naast de kar lopen. Lees de vorige blog van Rebecca
Rebecca Beck, moeder van een zoontje (6) en dochtertje (4), is specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen op het gebied van bewegen met kinderen. Van jongs af aan voldoende bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van baby’s, dreumessen en peuters tot volwassene. Rebecca wil dan ook iedereen inspireren en motiveren om zoveel mogelijk in te zetten op bewegen! In haar werk combineert ze wetenschappelijke en actuele inzichten over bewegen met succesvolle ervaringen uit de praktijk. Haar insteek is om de kennis praktisch bruikbaar te maken en deze te delen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.