Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Rebecca Beck – Schermgebruik vs. buitenspelen: hoe gaan ouders hiermee om?

Natte, koude dagen zijn voor mijn kinderen geen belemmering om buiten te spelen. Het is een kwestie van regenkleding aan en naar buiten, lekker stampen in de plassen!
Rebecca Beck

Ik kon een glimlach dan ook niet onderdrukken toen ik zag dat de pedagogisch medewerkers bij onze kinderopvang een aantal weken geleden een briefje op de deur van het lokaal van mijn dochtertje hadden geplakt met de boodschap: ‘Ouders, vergeet de laarzen van de kinderen niet. Dan kunnen we ook met nat weer lekker buiten spelen.’ Dat ze daadwerkelijk naar buiten gaan merk ik telkens als ik mijn dochter ophaal bij de kinderopvang: kleding met moddervlekken is geen uitzondering!

Toch merk ik om me heen dat nu, in de herfstperiode, buitenspelen in de thuissituatie niet zo vanzelfsprekend is.

Toch merk ik om me heen dat nu, in de herfstperiode, buitenspelen in de thuissituatie niet zo vanzelfsprekend is. Veel kinderen spelen niet (met hun ouders) buiten als het weer wat minder is. Uiteraard kunnen ze binnenshuis ook van alles doen wat bewegen stimuleert, maar ik merk dat ik me toch wat zorgen maak.

Zeker nadat ik pas heb gelezen dat de leefstijl van kinderen beïnvloed is door de coronamaatregelen. De Iene Miene Media-monitor 2020, het jaarlijkse onderzoek van Netwerk Mediawijsheid, toonde aan dat dat jonge kinderen (0 t/m 6 jaar) sinds de coronacrisis gemiddeld 2,5 uur per dag besteden aan beeldschermmedia. Dat is een uur méér dan voor de crisis.

Het onderzoek liet zien dat kinderen tot en met twee jaar voor de crisis zo’n 62 minuten per dag naar verschillende media keken. Voeg je daar de andere media- activiteiten aan toe, denk aan foto’s maken en spelletjes spelen, dan zaten ze op 82 minuten. Kinderen van 3 of 4 jaar kijken gemiddeld 89 minuten (totale media-activiteit is hier 107 minuten). Hier is wat mij betreft winst te behalen!

Hoewel Nederland nog geen beweegrichtlijn kent voor kinderen onder de vier jaar, kennen andere  landen die wel

Hoewel Nederland nog geen beweegrichtlijn kent voor kinderen onder de vier jaar, kennen andere  landen die wel. Met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, geven deze landen ook een aanbeveling over de tijd die kinderen achter schermen mogen doorbrengen. Denk hierbij aan een computer, tablet of telefoon.

Zowel de WHO als de meeste landen bevelen aan kinderen onder de 2 jaar (bij voorkeur) helemaal geen schermtijd te geven. Kinderen boven de 2 jaar mogen volgens de richtlijnen maximaal 1 uur per dag achter een scherm doorbrengen. Veel ouders zijn hier echter niet van op de hoogte.

Veel ouders worstelen met de mediaopvoeding van hun jonge kinderen en hebben daar vragen over

Veel ouders worstelen met de mediaopvoeding van hun jonge kinderen en hebben daar vragen over. Daarom stel ik de volgende vraag aan jou: zie jij kansen vanuit de kinderopvang om ouders hiermee te ondersteunen?

Ik zie namelijk wel mogelijkheden. Een voorbeeld: in de nieuwsbrief van mijn kinderopvangorganisatie wordt altijd een thema uitgelicht dat relateert aan de opvoeding en vragen van ouders. Pedagogisch medewerkers geven ouders informatie over het thema en tips voor de eigen thuissituatie.

Mediaopvoeding en bewegen passen wat mij betreft prima in deze rubriek. Een andere mogelijkheid is de (besloten) Facebookpagina van mijn locatie waar informatie gedeeld kan worden. Zie jij binnen jouw organisatie vergelijkbare mogelijkheden om ouders te informeren over mediaopvoeding en bewegen?

Een goede digitale balans betekent een gezonde balans tussen slaap, bewegen en stilzitten, in combinatie met schermgebruik

Mocht je op zoek zijn naar de centrale boodschap hiervoor, zet dan in op een goede digitale balans. Een goede digitale balans betekent volgens het Trimbos Instituut en Netwerk Mediawijsheid een gezonde balans tussen slaap, bewegen en stilzitten, in combinatie met het gebruik van digitale media (‘schermgebruik’).

In dit filmpje van Opvoedinformatie Nederland deelt Fiona tips: ‘Zorg dat je kind niet te lang achter een scherm zit. Zorg ook voor momenten zonder media, ga bijvoorbeeld lekker naar buiten’. Buiten spelen is leuk en gezond! Het is belangrijk voor de ontwikkeling van de motoriek en sociaal- emotioneel en cognitief gedrag.

Wil je ouders ook handige tips geven over (buiten) bewegen? Daarover deelt Fiona in dit filmpje informatie. Doe er je voordeel mee!

‘Op het moment dat de jongens kwamen om sportles te geven vond ze het wel spannend: ze draaide zich om en wilde niet meedoen. Pas toen ik voorstelde om samen mee te doen, gaf ze me haar handje en deed ze hand in hand mee.’ Dit vertelde de pedagogisch medewerker me vorige week toen ik mijn dochtertje van twee ophaalde.’ Lees de vorige blog van Rebecca. 

 

Rebecca Beck, moeder van een zoontje (6) en dochtertje (4), is specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen op het gebied van bewegen met kinderen. Van jongs af aan voldoende bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van baby’s, dreumessen en peuters tot volwassene. Rebecca wil dan ook iedereen inspireren en motiveren om zoveel mogelijk in te zetten op bewegen! In haar werk combineert ze wetenschappelijke en actuele inzichten over bewegen met succesvolle ervaringen uit de praktijk. Haar insteek is om de kennis praktisch bruikbaar te maken en deze te delen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.