Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Rebecca Beck – Kinderen houden niet van stilzitten

De laatste weken voor de zomervakantie had mijn dochter steeds minder zin om naar de kinderopvang te gaan. Ik denk dat het kwam doordat alles net wat anders liep: de meeste vaste pedagogisch medewerkers gingen eerder dan ons met vakantie en de groepen waren kleiner. Ze miste een aantal vriendjes en vriendinnetjes in de groep. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ze - net als ik - gewoon aan vakantie toe was. Gelukkig kwam na de vakantie de ‘zin in de kinderopvang’ stemming telkens weer terug als we eenmaal op de locatie aankwamen. Ook na afloop bij het ophalen bleek ze steeds een leuke dag achter de rug te hebben.
blog-rebecca-beck-kinderen-houden-niet-van-stilzitten
Rebecca Beck

Terug naar de kinderopvang

Na de vakantie draait mijn dochters stemming 180 graden. De dagen voordat het zogenoemde ‘normale leventje’ weer van start gaat heeft ze veel zin om naar de kinderopvang te gaan. Haar broer kijkt er naar uit om in groep 3 te starten. Zonder dat ik moeite hoef te doen, springen ze maandagochtend uit bed. Ze doorlopen zonder te klagen onze ochtendroutine en zijn binnen no-time klaar voor vertrek.

Bewegen is leuk, zitten niet

Na de eerste dagen delen mijn dochter en zoon hun ervaringen. Wat vonden ze leuk? Mijn dochter vertelt enthousiast over de leuke dingen die ze heeft gedaan bij de kinderopvang: veel (buiten) spelen en knutselen. Mijn zoon reageert daarop met dat hij het leuk vindt om een eigen tafel en een gevuld etui te hebben. Maar hij mist het spelen en met name het buiten spelen ontzettend. ‘We spelen zó weinig buiten en we moeten veel aan ons tafeltje zitten werken’, vertelt hij enigszins teleurgesteld.

Toevallig zie ik enige dagen later een soortgelijk bericht van mijn collega op LinkedIn. Mijn zoon is dus niet de enige met deze ervaring. ‘Wat jammer dat de overgang van kleuters naar groep 3 met zoveel zitten gepaard gaat’, bedenk ik me. Zeker omdat ik weet dat de Gezondheidsraad (2017) adviseert veel stilzitten te voorkomen. Tegelijkertijd ben ik blij dat mijn dochter het bewegen binnen de kinderopvang zo waardeert. Ik weet dat ook zij niet de enige is.

Bewegen is ontwikkelen

Over het algemeen houden kinderen enorm van bewegen. Dat is op zichzelf al een belangrijke reden om bewegen binnen de kinderopvang te stimuleren. Maar dat is niet het enige argument. Veel en gevarieerd bewegen levert ook een essentiële bijdrage aan een gezonde (motorische) ontwikkeling. Een brede motorische ontwikkeling heeft allerlei voordelen voor de gezondheid, sportdeelname en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Je kunt hierbij denken aan minder overgewicht, leren samenwerken en omgaan met teleurstellingen en successen. In de kinderopvang heb je te maken met veel jonge kinderen en kun je heel bewust inzetten op hun motorische ontwikkeling. Op zoek naar kennis en inspiratie?

Infographic motorische ontwikkeling 

Gebruik de infographic en een verdiepende samenvatting die het belang van een brede motorische ontwikkeling in beeld brengen. Beiden ontwikkeld door Kenniscentrum Sport & Bewegen in samenwerking met partners. In eerste instantie gemaakt voor de sport- en beweegsector, maar juist ook waardevol voor de kinderopvang.

Inspiratie tijdens de Week van de Motoriek

Ben je op zoek naar inspiratie om kinderen te stimuleren om voldoende en gevarieerd te bewegen? Neem dan kosteloos deel aan een of meer webinars tijdens de Week van de Motoriek. Deze vindt plaats van 1 t/m 5 november 2021 met het thema ‘Meer én beter bewegen voor de jeugd’. Het belooft een inspirerende week te worden, met onder andere sessies over buiten spelen, 0 tot 4-jarigen, kleuters en ouderbetrokkenheid. Een mooi programma voor professionals vanuit de kinderopvang.

‘Mama, mama, mama!’ Ik kijk op en zie hoe mijn dochter vrolijk roepend op me af rent aan de andere kant van het hek. Ik haal haar op bij de kinderopvang waar ze lekker buiten aan het spelen is. Of beter gezegd ‘aan het spelen was’. Want van spelen komt niets meer terecht. Lees de vorige blog van Rebecca
Rebecca Beck, moeder van een zoontje (6) en dochtertje (4), is specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen op het gebied van bewegen met kinderen. Van jongs af aan voldoende bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van baby’s, dreumessen en peuters tot volwassene. Rebecca wil dan ook iedereen inspireren en motiveren om zoveel mogelijk in te zetten op bewegen! In haar werk combineert ze wetenschappelijke en actuele inzichten over bewegen met succesvolle ervaringen uit de praktijk. Haar insteek is om de kennis praktisch bruikbaar te maken en deze te delen.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.