Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Rebecca Beck – Hoe maak je van bewegen prioriteit?

Afgelopen zaterdag vierden we het eerste kinderfeestje van mijn zoon die zes jaar werd. Ik vond het best spannend. Het was de eerste keer dat we een groep kinderen gingen vermaken, zonder hun ouders erbij. Ik had het feestje goed voorbereid: met het thema ‘vliegtuig’ kon ik voldoende beweegspelletjes bedenken. Tussendoor hadden we een aantal ‘zit-momentjes’ ingelast om wat te eten, drinken en knutselen. Het resultaat was leuk, gezellig en druk!
blog-rebecca-beck-kinderen-houden-niet-van-stilzitten
Rebecca Beck

Tijdens het feestje viel het mij op hoe ik ervan genoot om steeds na een ‘zit- moment’ de ontlading bij de kinderen te zien wanneer ze weer in actie kwamen. Steeds weer sprongen ze enthousiast op om aan het volgende (beweeg)spel te beginnen. Na afloop vroeg ik aan mijn zoontje wat hij het allerleukst vond. Naast het krijgen van de cadeaus – wat stipt op nummer 1 stond – was dat het samen spelen en plezier hebben met zijn vriendjes! We sloten het feestje af met buitenspelen met zijn vriendjes en zijn nieuwe step, dat vond hij het leukst! Het geluk in zijn ogen en het gevoel dat hij er zo van genoot en zich goed voelde, was voor mij van grote waarde. Kortom, een geslaagd feestje!

Terwijl ik dit schrijf besef ik me dat dit een mooie onderbouwing is voor het belang van bewegen. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen plezier hebben en zich goed voelen, daarmee kun je bij mij draagvlak creëren.

Draagvlak creëren

Het kunnen onderbouwen van nut en noodzaak van bewegen is erg belangrijk voor het creëren van draagvlak. Zo blijkt ook uit het gesprek dat we in oktober 2020 hadden met een groep professionals uit de kinderopvang. Zij gaven aan dat een fundamentele eerste stap naar meer bewegen binnen de kinderopvang is om te kunnen onderbouwen waarom bewegen zo belangrijk is. Dit is nodig om draagvlak te creëren bij management, pedagogisch medewerkers en ouders. Een citaat van een van de deelnemers aan dat gesprek:

“Ik was een beetje een roepende in de woestijn geworden. Van ‘het is belangrijk, echt heel belangrijk!’ Maar de directie had steeds weer andere prioriteiten.”

Waar draagt bewegen precies aan bij?

Als je meer op bewegen wil inzetten, ligt de prioriteit volgens de deelnemers uit het groepsgesprek in eerste instantie bij bewustzijn en draagvlak. Maar het gesprek aangaan over beweegstimulering is soms lastig. Want hoe leg je eenvoudig nut en noodzaak van bewegen voor jonge kinderen uit? Waarom is het precies noodzakelijk? Het gesprek aangaan leidt soms ook tot weerstand bij management, pedagogisch medewerkers en ouders.

Achterhalen waar zij waarde aan hechten en wat hun drijfveren zijn kan dan helpen. Je kunt dan vanuit hun perspectief het gesprek aangaan. Soms zijn dat heel andere thema’s dan waar jij in eerste instantie aan denkt. Denk aan cognitieve ontwikkeling, goed slapen of het hebben van zelfvertrouwen. Veel en gevarieerd bewegen heeft op al deze thema’s een positief effect.

Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft onlangs twee producten gelanceerd die je kunt gebruiken ter aanvulling op je eigen kennis van bewegen en voor de bewustwording van management, pedagogisch medewerkers en ouders:

Nut en Noodzaak: een online publicatie waarin wordt uitgelegd waarom bewegen belangrijk is, welke effecten het heeft en hoe je aan de slag kunt met het stimuleren van bewegen bij kinderen. De informatie uit de publicatie helpt jou bij gesprekken over bewegen. Ook is er een pagina die je met ouders kunt delen.  Benieuwd? Ga naar de productpagina en maak gebruik van de publicatie.

Argumentenkaartjes: met deze gesprekstool kom je erachter wat ouders belangrijk vinden voor hun kind. Je gaat zo vanuit het perspectief van de ouder het gesprek over bewegen aan. Door de Argumentenkaartjes creatief in te zetten kun je ze ook gebruiken in het gesprek met je collega’s. Benieuwd? Ga naar de productpagina en vraag de kaartjes aan.

Later dit jaar organiseren we aan de hand van de Argumentenkaartjes een webinar met praktische kennis en handvatten voor het gesprek over bewegen. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de Kennisupdate Jeugd of houd de website in te gaten. Met deze nieuwsbrief ontvang je alle nieuwe kennis(producten) elke zes weken in je mailbox.

Rebecca Beck, moeder van een zoontje (6) en dochtertje (4), is specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen op het gebied van bewegen met kinderen. Van jongs af aan voldoende bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van baby’s, dreumessen en peuters tot volwassene. Rebecca wil dan ook iedereen inspireren en motiveren om zoveel mogelijk in te zetten op bewegen! In haar werk combineert ze wetenschappelijke en actuele inzichten over bewegen met succesvolle ervaringen uit de praktijk. Haar insteek is om de kennis praktisch bruikbaar te maken en deze te delen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.