Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Rebecca Beck – Blijf ook nu met de kinderen bewegen

‘Mama, mag ik naar buiten?’ Het is net 10 uur geweest en de verveling slaat toe bij mijn zoon. Mijn dochter rent, nog voor ik antwoord kan geven, naar de kapstok om haar jas te pakken. ‘Vraag papa of hij met jullie mee wil en niet knuffelen met andere kindjes hoor’, antwoord ik.
Rebecca Beck

Even later stormen ze naar buiten. Na ongeveer een uur voel ik mijn horloge trillen met de melding dat ik meestal rond deze tijd al meer heb bewogen dan nu. ‘Maar’, zo stelt mijn horloge, ‘ik kan mijn beweegdoel voor vandaag nog halen’. ‘Hoe ga ik dat voor elkaar krijgen?’ bedenk ik me. Het liefst doe ik dat samen met mijn kinderen. Zij popelen om te bewegen. ‘Nog even doorwerken en dan is het tijd voor actie!’, besluit ik.

De komende weken ziet alles er anders uit. Het is de vierde dag dat ik verplicht thuiswerk vanwege het coronavirus. Mijn man werkt wel buitenshuis. Onze kinderen zijn thuis. Binnen de kinderopvang en het onderwijs worden immers alleen de kinderen van ouders uit cruciale beroepsgroepen en vitale processen nog opgevangen.

Hoe zorgen we er in deze situatie voor dat we ook nu in beweging blijven? Via social media zie ik verschillende initiatieven langskomen van personen die met deze uitdaging aan de slag zijn gegaan. Kenniscentrum Sport & Bewegen, JOGG en andere partijen delen inspirerende beweegactiviteiten met de hashtag #beweegthuis.

Deze ideeën zijn leuk voor thuis, maar zijn ook goed in te zetten binnen de setting van de kinderopvang. Dat kan nu bij de locaties waar in kleine groepen nog opvang wordt aangeboden. Of dat kan op een later moment als de groepen weer compleet zijn.

‘Maak van de nood een deugd! Bouw beweegmomenten in je dag en doe leuke beweegspelletjes’

 

Zo is gisteren deze video met de hashtag #beweegthuis gedeeld. De video licht drie leuke voorbeelden uit om samen met kinderen te bewegen. Dat kan thuis, maar ook binnen de kinderopvang. Plezier is gegarandeerd! De voorbeelden zijn afkomstig uit de Beweegspelletjes: een bundel met eenvoudige, leuke spelletjes die bijdragen aan de motorische, sociaal- emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen.

Vanwege alle maatregelen die zijn getroffen door het coronavirus is het momenteel een kunst om voldoende te blijven bewegen. Zowel thuis als binnen de kinderopvang met de kinderen die nu nog opgevangen worden. Maak van de nood een deugd! Bouw beweegmomenten in je dag en doe leuke beweegspelletjes! Ik heb voor vandaag mijn keuze gemaakt: de drie tips uit de video ga ik met mijn kinderen doen!

Wil je meer weten over de Beweegspelletjes? Deze en andere instrumenten om met bewegen de motorische ontwikkeling van kinderen te stimuleren zijn deze week gelanceerd. Je ontvangt ze bij het volgen van de workshop (kosteloos) bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Ga voor meer informatie naar de website van het Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Hoe betrek je ouders bij een gezonde leefstijl? Deze vraag werd enkele weken geleden tijdens de intervisiedag van de Gezonde Kinderopvang gesteld en trok onmiddellijk mijn aandacht. ‘Is dit een herkenbare uitdaging voor kinderopvangorganisaties?’, vroeg ik me af. Het antwoord was ‘ja’. Lees de vorige blog van Rebecca

Rebecca Beck, moeder van een zoontje (6) en dochtertje (4), is specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen op het gebied van bewegen met kinderen. Van jongs af aan voldoende bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van baby’s, dreumessen en peuters tot volwassene. Rebecca wil dan ook iedereen inspireren en motiveren om zoveel mogelijk in te zetten op bewegen! In haar werk combineert ze wetenschappelijke en actuele inzichten over bewegen met succesvolle ervaringen uit de praktijk. Haar insteek is om de kennis praktisch bruikbaar te maken en deze te delen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.