Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Rebecca Beck – Belangrijker dan ooit: (online) beweegactiviteiten

Na een lange sluiting vanwege coronamaatregelen gingen de kinderopvang en de basisscholen maandag 8 februari weer open. De teamleidster van onze kinderopvangorganisatie vroeg of we onze dochter wat later konden brengen in verband met het winterse weer. Zo had iedereen meer tijd om veilig op de locatie aan te komen. Zo gezegd, zo gedaan. Tenminste, dat dacht ik.
Rebecca Beck

In het weekend bereidde ik mijn kinderen voor op de heropening. Het afzetten van mijn zoon op school verliep gelukkig vlekkeloos. Mijn dochter zwaaide haar broer uitgebreid uit en liep vervolgens gezellig kletsend mee naar de kinderopvang. Maar bij de laatste bocht begon ze zich terug te trekken en vroeg ze of ik haar wilde optillen.

Toen de pedagogisch medewerker zwaaide met de boodschap dat we naar binnen mochten, was het gedaan met alle positiviteit. Ze klemde zich stevig aan me vast en begon te huilen. Dikke tranen liepen over haar wangen, ze wilde absoluut niet naar binnen. De pedagogisch medewerker en ik haalden alle trucjes uit de kast zodat ze zich op haar gemak zou voelen. Maar wat eerder altijd hielp bij het afscheid nemen, werkte nu niet. Pas toen de juf zei dat ze kleurplaten met hartjes had die ze voor mij kon inkleuren, gaf ze de strijd op. Aarzelend liep ze naar binnen.

Met een brok in mijn keel liep ik naar buiten. Ik dacht aan de afgelopen weken: het was soms pittig, maar ook erg fijn om zoveel tijd samen door te brengen. Toen ik langs het raam liep was ze gelukkig gekalmeerd en bezig met haar kleurplaat. Ze zwaaide en gooide kusjes, ik deed hetzelfde en vertrok naar huis. Onderweg besefte ik me dat je ook in zo’n klein voorbeeld het effect van coronamaatregelen op kinderen ziet. Mijn dochter is één van de kinderen die echt weer moet wennen aan de kinderopvang.

De afgelopen tijd verschenen veel onderzoeken over de gevolgen van coronamaatregelen voor kinderen, jongeren en gezinnen. Er zijn enkele positieve effecten, maar kinderen hebben vooral schade opgelopen. Schade op lichamelijk, cognitief en sociaal-emotioneel vlak. Tijdens de lockdown zaten veel kinderen bijvoorbeeld veel binnen en hadden ze minder sociale contacten.

‘Het coronavirus maakt ons meer bewust van de kracht van bewegen en de rol die de kinderopvang speelt’

Een voorbeeld: onderzoek van kinderartsen van het Maastricht UMC+ in samenwerking met andere ziekenhuizen laat zien dat de helft van de kinderen aanzienlijk minder beweegt dan voor de pandemie. Eén op de vijf kinderen drinkt meer dan drie suikerhoudende drankjes per dag. Vóór de coronapandemie was dit nog één op zeven. Bijna de helft van de kinderen slaap korter en één op de drie zit meer voor het beeldscherm. Veel kinderen zijn zwaarder geworden, vooral kinderen die al overgewicht hadden. Dat zijn serieuze gevolgen.

Veel kinderen brengen regelmatig tijd door op de kinderdagopvang. Daarom speelt de kinderopvang een belangrijke rol in de gezonde ontwikkeling van kinderen. Veel en gevarieerd bewegen draagt bij aan deze gezonde ontwikkeling en het welbevinden van kinderen. Het coronavirus maakt ons meer bewust van de kracht van bewegen en de rol die de kinderopvang speelt. Ik kan me voorstellen dat de kinderopvang in de afgelopen tijd veel bezig is geweest met het regelen van allerlei urgente zaken. Toch wil ik de volgende oproep doen: zet voldoende in op bewegen in jullie activiteiten nu de kinderopvang weer open is voor alle kinderen.

Heb je daar hulp bij nodig? Gebruik dan de keuzewijzer Online Bewegen. Deze keuzewijzer biedt jou en ouders een overzicht van geschikte en betrouwbare online beweegactiviteiten voor kinderen. Het geeft aan per leeftijdsgroep (al vanaf 0 jaar!) aan welk beweegdoel je werkt. Denk aan (motorisch) vaardiger worden in bewegen, fitter worden, tussendoor bewegen en bewegend leren. ALO en het HvA- lectoraat Bewegen In en Om school ontwikkelden de keuzewijzer samen met scholings- en adviesbureau ‘Alles in Beweging’.

‘Vorige week woensdag hoorden we in de verte twee vrouwen mijn dochters naam roepen. We keken alle drie op maar herkenden de vrouwen, de één met een kinderwagen en de ander met een kindje in een draagzak, niet meteen van die afstand. Toen ze dichterbij kwamen zagen we dat het twee pedagogisch medewerkers van het kinderdagverblijf waren. Ze waren op weg naar ons.’ Lees de vorige blog van Rebecca

Rebecca Beck, moeder van een zoontje (6) en dochtertje (4), is specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen op het gebied van bewegen met kinderen. Van jongs af aan voldoende bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van baby’s, dreumessen en peuters tot volwassene. Rebecca wil dan ook iedereen inspireren en motiveren om zoveel mogelijk in te zetten op bewegen! In haar werk combineert ze wetenschappelijke en actuele inzichten over bewegen met succesvolle ervaringen uit de praktijk. Haar insteek is om de kennis praktisch bruikbaar te maken en deze te delen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.