Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Blog Peter van Zijl – Nieuwe naam voor ‘kinderopvang’

Kinderopvang. Als er één naam de lading allang niet meer dekt, is het ‘kinderopvang’. Laten we bij de start van dit nieuwe decennium die knuppel nu eens in het hoenderhok gooien en die term, die uw vak schromeloos onderschat, afschaffen.
blog-peter-van-zijl-hoogste-tijd-voor-prijsplafond-zzp-ers
Peter van Zijl

Waar ligt de oorsprong van die stevig ingeburgerde benaming? Als input voor de discussie heb ik me verdiept in de historie van de kinderopvang, waarbij ik bronnen zoals Historisch Perspectief Kinderopvang wil noemen. De kinderopvang heeft een boeiende geschiedenis, die symbolisch doorklinkt in de benaming door de jaren heen. Het begon eeuwen geleden met kindermeisjes en gouvernantes die het leven van de gegoede burgerij makkelijker maakten. Vanaf de achttiende eeuw ontstonden de eerste geïnstitutionaliseerde vormen in de grotere steden, de matressenschooltjes. De industrialisatie stimuleerde in de negentiende eeuw de opkomst van de noodzakelijke bewaarscholen zodat moeders konden werken, maar de kwaliteit ervan was volgens historici abominabel.

De ommekeer kwam met de zogeheten kinderbewaarplaatsen waar de focus op welzijn kwam te liggen: hygiëne en goede voeding. Helaas had men van opvoedkundig beleid nog nauwelijks gehoord. Elke nieuwe benaming leek echter wel gepaard te gaan met een impuls in kwaliteit. We zappen door naar de jaren zestig, toen de peuterspeelzalen opkwamen, en in 1977 was de eerste wet Rijksbijdrageregeling Kinderdagverblijven een feit, waarbij gemeenten geld ontvingen en kwaliteitsregels werden vastgelegd. In de jaren negentig komt de kinderopvang dan toch echt van de grond dankzij stimuleringsmaatregelen van de overheid, maar de functie wordt nog vooral als arbeidsmarktinstrument gezien. Kinderdagverblijf en crèche waren destijds en nog altijd veelgehoorde termen. Pas in 2004 krijgt het vak middels de Wet Kinderopvang ook een pedagogische opdracht. Met deze verschuiving en professionalisering raakt helaas ook de term kinderopvang ingeburgerd. Een benaming die vertrouwd aanvoelt, maar die qua inhoud eigenlijk niet veel meer betekent dan ‘oppas’.

‘Wat mij betreft strepen we het woord ‘opvang’ voor eens en altijd door’

In de afgelopen honderd jaar zijn al veel stappen gezet naar het huidige systeem van kinderopvang. Het is hoog tijd voor een volgende stap in dit nieuwe decennium. Dit vakgebied verdient een naam die duidelijk maakt wat u precies doet. Pedagogisch professionals begeleiden, ondersteunen en stimuleren de ontwikkeling van kinderen van nul tot twaalf jaar. Of dat nu om hele dagen, een dagdeel voorschoolse educatie of opvang buiten schooltijden gaat. Soms ligt het accent net even anders, speelser of educatiever, maar als vakman of vakvrouw doet u eigenlijk op elk moment met elk kind hetzelfde: een kind optimaal tot bloei laten komen door het betrokken en deskundig te ondersteunen.

Wat mij betreft strepen we het woord ‘opvang’ voor eens en altijd door. Dit vakgebied werkt gepassioneerd aan ‘kindontwikkeling’, dat lijkt me een mooi uitgangspunt. Vervolgens zou ik alle creatieve breinen in de kinderopvang willen aansporen. Van wijze pedagogen, betrokken coaches en deskundige pedagogisch professionals tot slimme managers. Welke naam doet uw vak recht? Discussieert u mee in dit nieuwe jaar? Ik hoor graag uw suggesties op peter@quebble.com.

Elk kind heeft recht op kinderopvang. Mee eens? Dan zou kinderopvang een basisvoorziening moeten worden. Dat schiet nog niet echt op in Nederland. School is een basisvoorziening, dus door de overheid betaald, maar begint pas bij 4 jaar. Hoe komen we dichterbij dat ideaal, waarbij elk kind van 0 tot 12 in een vloeiende lijn wordt gevolgd, ondersteund en gestimuleerd? Lees de vorige blog van Peter

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. F.N.Lall Veel ouders zien de opvang inderdaad als een oppas. Maar ze willen wel een goede, want ze betalen er genoeg voor vinden ze. Veel ouders weten heel weinig van de belangrijke eerste jaren van een baby. Weten alles over uitzet, vaccinaties enz. maar niet over veilige hechting in met name het eerste twee jaar. Ze zouden veel meer kennis, voorlichting moeten krijgen al vanaf de zwangerschap van verloskundige en kinderopvang. Zolang ze deze kennis niet hebben en niet zien welke belangrijke rol jullie spelen bij met name de baby’s en dreumesen, zullen velen jullie blijven zien als een hele dure oppas. En daar zal de naam niks aan veranderen…

  3. Wat mij stoort is dat sommige ouders bij het afscheid zeggen,veel plezier he!ipv werk ze.ik ben gediplomeerd pedagoog heb jarenlange ervaring in de professionele kinderopvang. Ik heb een kleinschalig professionele kinderopvang als gastouder en ook ik moet voldoen aan alle strenge eisen GGD. Ik stimuleer de kinderen in hun ontwikkeling op alle gebieden in zijn/haar eigen tempo. Een veilige omgeving bieden maar ook op emotioneel gebied een aai,troosten,complimenteren hoort hier ook bij. Zelfredzaamheid stimuleren. Het zou fijn zijn als ouders ons zien als professional &NIET als verkapte oppas

  4. Ik begrijp je punt, Maar wetgeving zegt dat kinderen max 140 % van de uren van de minst werkende ouder mag opgeven voor kinderopvangkosten.
    De primaire vraag van ouders is “opvang”. Dat die opvang vervolgens kindvolgend en ontwikkelingsgericht moet zijn, dat zal iedereen onderschrijven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.