Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Peter van Zijl – Corona en de begroting 2021

Het zijn onzekere tijden. De coronacrisis houdt ons nog altijd in de greep en u zult als kinderopvangmanager zeker vragen hebben. Hoe groot is de klap voor de economie? Hoeveel banen kost dit? Betekent minder werken ook dat mensen minder kinderopvang gaan afnemen? En moet u daarom wellicht bezuinigen? Had u maar een superslimme collega die u advies geeft, zo’n allesweter die altijd beschikbaar is als klankbord.
Peter van Zijl

U heeft ongetwijfeld na Prinsjesdag met haviksogen de begroting van de BV Nederland gescand op de gevolgen voor de kinderopvang. Bij het schrijven van mijn column weet ik daar de resultaten nog niet van, maar ik weet wél wat helpt tegen onzekerheid: informatie. Hoe meer je weet, hoe beter je je kunt voorbereiden op allerlei scenario’s.

Het is precies de reden waarom ik als zestienjarige al gefascineerd was door de slimheid van software. Goede software combineert data, levert een schat aan informatie op en geeft antwoord op vragen. Mijn missie werd: met programma’s dingen makkelijker en sneller maken. Via software nieuwe inzichten verkrijgen. Van programmeren en optimaliseren gaat mijn hart nog altijd sneller kloppen. Het klinkt een tikje zwaar, maar de optimalisering die IT kan betekenen, is voor mij een roeping geworden.

IT kan ongelooflijk veel positiefs betekenen voor een kindcentrum of school

IT kan ook ongelooflijk veel positiefs betekenen voor een kindcentrum of school. Neem kindvolgsystemen. Nog altijd zie ik pedagogisch medewerkers vinkjes plaatsen op papieren lijsten. Maar wat kun je daarmee? Als je diezelfde vinkjes plaatst in een handige app, kan de software trends laten zien; op welke punten heeft een kind groei behaald en hoe is het kind te vergelijken met de rest van de groep?

Ander voorbeeld: een klant liet ons systeem ‘verborgen vacatures’ opzoeken. Ons systeem toonde namelijk aan dat er gedurende een langere periode wekelijks oproepkrachten werden ingezet op aansluitende dagen en tijden op bij elkaar gelegen locaties. Door al die diensten te bundelen kon er een veel interessantere vacature worden geplaatst. Een kwaliteitsverbetering voor het kind én een beter contract voor de medewerker.

Goede software kan zoveel verhelderende feiten boven tafel halen

IT zorgt voor een kwaliteitsimpuls, maar helpt u ook bij uw eigen Prinsjesdag. Want hoe stelt u een begroting op voor 2021 als u geen idee heeft waar de markt naartoe gaat? Stel, u wilt zich voorbereiden op bezuinigingen. Goede pedagogisch professionals zijn uw kapitaal, maar tegelijkertijd zijn loonkosten uw grootste kostenpost. Laat software gegevens combineren zoals: wanneer worden de kinderen gebracht/gehaald en hoeveel medewerkers heb ik aan het werk? Dan blijkt wellicht dat aan de randen van de dag één medewerker één kwartier later kan beginnen en eerder kan vertrekken. Futiel? Opgeteld bespaart u op bijvoorbeeld tien groepen 25 uren per week. Slim IT-gebruik scheelt een doorsneeorganisatie twee tot drie procent loonkosten.

Goede software kan zoveel verhelderende feiten boven tafel halen. Feiten, trends en patronen op basis waarvan u de kwaliteit kunt verhogen, kosten kunt besparen, werkplezier kunt vergroten en medewerkers kunt vasthouden. Maar ook feiten die helpen om te begroten in onzekere tijden. Die superslimme collega die alles weet en altijd bruikbaar advies geeft? U heeft die al in huis. Gebruik IT optimaal.

‘Elk kind van 1 tot en met 3 jaar mag straks gratis 16 uur per week naar de speelleerschool. Mits vader en moeder niet te veel verdienen en mits het nieuwe kabinet volgend jaar de ideeën van het Platform de Toekomst van Arbeid adopteert.’ Lees de vorige blog van Peter van Zijl.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.